Az ügyészség szerint ismerősöknek adtak bérlakásokat Hunvaldék

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség Hunvald György VII. kerületi polgármestert keddi és szerdai kihallgatása után. A gyanú szerint a polgármester, valamint a pénzügyi és gazdasági bizottság ugyancsak előzetesben lévő elnöke rokonoknak, ismerősöknek utalt ki bérlakást. Korábban az [origo] számolt be arról, hogy önkormányzati bérlakások jelentős részét évek óta a polgármester javaslatai alapján osztották szét.
Vágólapra másolva!

Gyanúsítottként hallgatta ki kedden és szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség Hunvald Györgyöt, a VII kerület MSZP-s polgármesterét, Gál Györgyöt, a kerület gazdasági bizottságának elnökét, valamint Kardos Pétert, az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnökét - olvasható az ügyészség szerdai közleményében.

A főügyészség által most közöltek szerint megalapozott a gyanú, hogy az önkormányzati épületek áron aluli eladásával Gál és Hunvald 3 rendbeli, míg Kardos 1 rendbeli hivatali visszaélést követett el. A gyanú szerint 2006-ban és 2008-ban a gyanúsítottak úgy próbálták előnyhöz juttatni rokonukat, ismerősüket, hogy a hivatali helyzetükkel visszaéltek, és bérlakás kiutalásával kedvezményes vételi lehetőséget biztosítottak a hozzájuk köthető személyeknek.

Az úgynevezett polgármesteri keretből - 2006-ban Gál György sógornője, illetve Kardos Péter barátja, 2008-ban pedig Gál György barátnője jutott bérlakáshoz, amelyet az érintettek igen rövid időn belül, kedvezményes áron megvásároltak. Kardos Péter barátján keresztül a lakást Kardos lánya szerezte meg. Gál György a barátnőjének nem csak bérlakást szerzett, hanem annak kedvezményes vételárát is ő fizette ki helyette.

A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmények elkövetését, és panaszt tettek a gyanúsítás ellen - olvasható az ügyészség közleményében.

Az [origo] a kerület gazdasági bizottságának jegykönyveit átnézve, februárban számolt be arról, hogy az erzsébetvárosi önkormányzati bérlakások jelentős részét évek óta a Hunvald György polgármester javaslatai alapján osztották szét. A több ezer önkormányzati lakásból 2006 óta évente száznál több szabadult fel - amikor például meghalt vagy elköltözött a korábbi lakó -, ezeket többféle jogcímen kapták meg a bérlők, de jelentős részük a "polgármester által a gazdasági bizottság egyetértésével" került új lakókhoz.