"Ez kezdett paródiává válni" - elúszik a hajó az SZDSZ szerint

Vágólapra másolva!
A komolytalan kísérletezgetésnek akar véget vetni az SZDSZ Bokros Lajos miniszterelnöki jelölésével - állította az [origo]-nak egy szabad demokrata pártvezető. Bár az [origo]-nak nyilatkozó SZDSZ-es politikusok nem tekintik ultimátumnak Bokros jelölését, szavaikból az derült ki: nem nagyon bíznak már a tárgyalások a sikerében. A SZDSZ "valami fantasztikus" jelöltre vár.
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor SZDSZ-elnök az MSZP-vel való pénteki egyeztetés után bejelentette: Bokros Lajost javasolják miniszterelnöknek. Ezt azzal indokolta, hogy a három, általuk alkalmasnak tartott jelölt közül ketten - Surányi György és Békesi László - nem vállalták a feladatot. Ezért azt ajánlják a szocialistáknak, hogy gondolják meg az egykori pénzügyminiszter jelölését.

Az elmúlt napokban azt láttuk, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök körültekintés nélkül, meggondolatlanul dobálózik a nevekkel, és olyan jelöltek bukkannak fel, akikkel még csak nem is egyeztetnek - indokolta az SZDSZ lépését a párt egyik névtelenséget kérő vezetője az [origo]-nak. Ezért úgy döntöttek, hogy megmutatják: "elég a rögtönzésből". "Azt látjuk, hogy nincs végiggondolt forgatókönyv, nincsenek megoldási javaslatok, ehelyett káros és komolytalan találgatás megy. Ezt nem lehet megcsinálni egy országgal" - jelentette ki.

Az SZDSZ-es politikus szerint nem lehet ultimátumnak tekinteni, hogy Bokrost javasolták, mert valójában a kormánypárt "állította falhoz" őket. Mára ugyanis három nevet ígértek a szocialisták, erre - a már korábban elutasított Glatz Ferenc és Vértes András mellett - csak egy új javaslatuk volt: Takács János, az Electrolux vezérigazgatója. "Nem látjuk, hogy elindult volna egy közbizalom-építő folyamat, ehelyett mindenki kérdezgeti, hogy ki Takács János" - jegyezte meg. Szerinte erre nem lehetett más a válasz, mint hogy "fejezzék be a kísérletezgetést".

A névtelenséget kérő SZDSZ-es vezető azt mondta: Bokros Lajost viszonyítási pontnak szánják, "ha tudnak jobb jelöltet, mondják meg". Hozzátette, ez elég reménytelennek tűnik, mert akkor már előálltak volna vele. A kongresszustól számítva két hét alatt ígért új kormányt Gyurcsány Ferenc, és máig még kormányfőt sem sikerült találni, így nem értik, hogyan dőlhetne el még a kormány tagjainak névsora, és a program is. "Mi egy megoldást kitettünk az asztalra, a labda most a szocialisták térfelén van" - mondta.

Korábban is szó volt Bokrosról

A bejelentést Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő szerint sem ultimátumnak szánták, de az SZDSZ számára Bokros Lajos elutasítása esetén az előre hozott választás jöhet szóba. Horn az [origo]-nak azt állította, hogy a párt egységes Bokros Lajos támogatásában, Szent-Iványi István pedig azt mondta, az ügyvivői ülésen az SZDSZ-esek többsége támogatta a Bokrosra vonatkozó ötletet.

Szent-Iványi szerint sem ultimátumról van szó, inkább azt akarták jelezni, hogy a tárgyalásokat így nem akarják "tovább csinálni". "Ez kezdett paródiává válni" - tette hozzá. Az [origo] kérdésére azt mondta, ha valami "fantasztikus embert" javasolna az MSZP, nyilván nem dugnák be a fülüket, de a keresgélős időszak részükről lezárult.

A kérdésre, hogy eddig miért nem említették nyilvánosan Bokros nevét, Horn Gábor azt mondta, nem az ő dolguk volt a jelölés, hanem a szocialistáké. "Mi régóta mondjuk, hogy néhény név van, aki számunkra elfogadható" - mondta Horn. Pető Iván SZDSZ-es politikus szerint is bedobta már az SZDSZ korábbi egyeztetéseken Bokros nevét, az MSZP azonban nem fogadta jól az ötletet. "Evidencia, hogy ilyen összefüggésben szóba került a neve" - mondta Pető hozzátéve, hogy nyilvánosan az SZDSZ eddig csak olyan nevekről beszélt, akiket az MSZP javasolt.

Az SZDSZ pénteki lépése meglepő, ugyanis a párt nem támogatta nyilvánosan Bokros Lajost akkor, amikor március 9-én az MDF bejelentette: konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal Bokrost javasolják miniszterelnöknek. Fodor Gábor pártelnök akkor csak annyit mondott, nagyon tiszteli a volt pénzügyminisztert, arról azonban a párt akkor nem beszélt, hogy támogatná-e kormányfőségét. Horn Gábor szerint azért, mert "most átmeneti válságkezelő kormányról van szó", nem pedig az MDF által kitalált bizalmatlansági indítványról, vagyis számukra csak abban a formában nem felelt meg Bokros emlegetése.

Erodálódástól fél az SZDSZ

Minden nappal nő az esélye annak, hogy nem találjuk meg az embert, aki kell - mondta az [origo]-nak péntek reggel, még az újabb MSZP-SZDSZ tárgyalás előtt Szent-Iványi István, a szabad demokraták tárgyalódelegációjának tagja. Az SZDSZ-ben egyelőre nincs testületi állásfoglalás arról, mi történjen, ha péntek estére sem sikerül olyan közös jelöltet állítani, aki el is vállalná a megbízatást. Erről is pénteken fognak tárgyalni - közölte Szent-Iványi.

A politikus hozzátette: személyes véleménye - mellyel több párttársa egyetért - szerint egy újabb sikertelen jelölés után már nem lesz érdemes folytatni a tárgyalásokat, mivel "aki egy hét alatt nem kerül elő, az már nem fog előkerülni". "Erodálódhat az a pozitív várakozás, amely megelőzte az egyeztetéseket" - fogalmazott. Tovább csökkenti az esélyeket, hogy a korábbi visszautasítások az új jelöltekre is hatással lesznek - mondta.

Szerdára az MSZP és az SZDSZ talált egy mindkét párt számára elfogadható miniszterelnök-jelöltet, Surányi György korábbi jegybankelnököt, de csütörtökön Surányi bejelentette, hogy nem vállalja a jelöltséget. Csütörtökön Patai Mihály neve is felmerült lehetséges jelöltként, de néhány órával később kiderült: a kiszivárgott hírek találgatáson alapultak. Fodor Gábor SZDSZ-pártelnök álláspontja szerint a szabad demokraták betartották a maguk által kiszabott csütörtöki határidőt a jelölt megtalálására, és a párt sajnálattal vette tudomásul, hogy Surányi nem vállalta.

Fodor péntek reggel Egerben, az MR1 Kossuth Rádió országjáró rendezvényén azt mondta: nem borult fel minden terv azzal, hogy az MSZP három jelöltje közül egyik sem lett miniszterelnök. Szerinte újabb miniszterelnök-jelöltet kell keresni, és nem az előre hozott választások a megoldás. Ha ezt nem tudják elérni, akkor kell beszélni előre hozott választásokról, de az utolsó pillanatig keresni kell a lehetőséget egy esetleges jelöltről, mert ezt kívánja Magyarország érdeke - jelentette ki.