Múltja miatt nem kell Bokros a vasi MDF-nek

Vágólapra másolva!
Politikai múltja miatt ellenzi az MDF Vas megyei szervezete, hogy a Horn-kormány volt pénzügyminisztere, Bokros Lajos vezesse a párt európai parlamenti választási listáját. Bokros vasárnap jelenti be, hogy elvállalja-e a felkérést.
Vágólapra másolva!

Az MDF Vas megyei választmányának tagjai ellenzik, hogy Bokros Lajos, a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere vezesse az MDF európai parlamenti választási listáját - közölte hétfőn Gróf István, a párt vasi szervezetének elnöke. Gróf szerint Bokros közgazdasági felfogásával "teljes mértékben azonosul" az MDF, politikai múltja miatt azonban "nem szerencsés", ha ő vezeti a listát.

Az MDF elnöksége múlt hét kedden jelentette be, hogy a volt pénzügyminisztert, a Közép-Európai Egyetem tanárát kérik fel a lista vezetésére. Dávid Ibolya pártelnök azzal indokolta a választást, hogy Bokrosnál "jobban senki nem ért a pénzügyi, gazdasági válság kezeléséhez". Bokros azt ígérte: vasárnap jelenti be, hogy elfogadja-e a felkérést.

Az MDF vasi szervezetének elnöke szerint kétségtelen, hogy ha egy pragmatikus párt szavazatokat akar szerezni, akkor olyan húzóembert kell a lista élére állítania, aki szavazatokat hoz. Bokros Lajos ismertsége pedig Gróf szerint "ötször-hatszor nagyobb", mint például Olajos Péteré, aki jelenleg a párt egyetlen európai parlamenti képviselője.

A vasiak véleménye mégis az, hogy nem szerencsés politikailag felvállalni Bokrost - mondta Gróf. Szerinte a vasiak elégedettek Olajosnak az Európai Parlamentben végzett munkájával, és szeretnék, ha továbbra is EP-képviselő lenne, erre azonban csak akkor van esélye, ha ő vezeti a listát. Gróf hozzátette: a szombati országos választmányi ülésen, a vasi küldöttek az ott elhangzottaknak megfelelően, szabadon alakítják majd ki véleményüket. Olajos, aki a párt alelnöke is, maga is kifogásolta Bokros felkérését. Közleményében azt írta, hogy az MDF a "háta mögött", "mindennemű kommunikáció" nélkül döntött.

Az EP-lista második helyét Dávid Ibolya Habsburg Györgynek szánja. Habsburg bejelentette, hogy ha a választmány is támogatja, elvállalja a felkérést. Az MDF vasi elnöke elmondta: Habsburg jelölésével kapcsolatban még nem alakítottak ki véleményt, de az eddigi visszajelzésekből az látszik, hogy személye, kereszténydemokrata múltja szimpatikus a vasi jelöltek számára, ő válóban "húzó név" lehet az MDF listáján.