A német lapok szerint kaotikus a magyar politikai helyzet

Vágólapra másolva!
Zűrzavarok, hektikus keresgélés, tűzfészek, káosz - így jellemzi a német sajtó a magyar belpolitikai helyzetet. A Süddeutsche Zeitung szerint szükség van előre hozott választásokra, de előbb a "kölcsönös gyűlölet által vezérelt táboroknak" egy közös munkaalapot kell találniuk. A Frankfurter Allgemeine Zeitung a kis pártokért aggódik.
Vágólapra másolva!

Magyar zűrzavarok címmel kommentárban foglalkozott a kialakult belpolitikai helyzettel hétfőn a Süddeutsche Zeitung. A német liberális napilap bevezetőjében azt írja, hogy Magyarország egyre mélyebbre süllyed a válságban. A Gyurcsány Ferenc vezette magyar kormány eddig joggal hivatkozott arra, hogy a nemzeti konzervatív ellenzék - Orbán Viktorral az élén - parlamenti destrukcióval akadályozza a reformpolitikát és a válságkezelést. A lap szerint most azonban azért alakult ki káosz, mert a szocialisták vezetője előbb anélkül jelentette be a kormányfői tisztégről való lemondását, hogy az utód személye körvonalazódott volna. Utána pedig pártelnökként is lemondásra kényszerült, mert még elvtársai is belefáradtak a cél nélküli és gyámoltalan taktikázásokba.

A Süddeutsche Zeitung szerint Magyarország lehet az első válság-tűzfészek

A Süddeutsche Zeitung szerint Magyarországon új választásokra van szükség, még akkor is, ha a Fidesz, Orbán "vad jobboldala" elsöprő győzelmet arat. Az országnak - így vagy úgy - cselekvőképessé kell válnia - írja a lap.

Az újság szerint választás csak ősszel lehet, és addig az egymással szemben ellenséges, a kölcsönös gyűlölet által vezérelt táboroknak egy közös munkaalapot kell találniuk az ország érdekében. Egy pártok felett álló szakértői kormányra - amint azt Gyurcsány sürgette - mielőbb nagy szükség lenne, de egy ilyen kormánynak valóban nagy játéktérrel kellene rendelkeznie.

A nyilvánvalóan irányt vesztett szocialistáknak fel kell hagyniuk azzal a gyakorlattal, hogy úgy próbálják kézben tartani a dolgokat, hogy a szálaknak a háttérből mozgatják. Az Orbán vezette Fidesznek pedig fel kell hagynia azzal, hogy "nemzeti jajveszékeléssel" valamennyi javaslatot meghiúsítson - írja a lap. Ha ugyanis a magyarok jóléte és önbizalma továbbra is ilyen meredeken hanyatlik tovább, az akár romboló is lehet a Süddeutsche Zeitung szerint.

Az FAZ a kis pártokért aggódik

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósításában többnyire a személyi találgatásokkal foglalkozott, még azelőtt, hogy az SZDSZ támogatásáról biztosította volna Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét. Az újság ennek kapcsán azt írja, hogy az SZDSZ-nek és az MDF-nek is tulajdonképpen tartanai kell az előre hozott választásoktól, a közvélemény-kutató intézetek ugyanis mindkét kis ellenzéki párt számára azt jósolják, hogy nem érnék el a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. A korábbi miniszterelnök, Orbán Viktor vezette legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz számára - amely Sólyom államfővel együtt előre hozott választásokat követel - elsöprő győzelmet jövendölnek, egyes intézetek még az alkotmánymódosításhoz elegendő kétharmados többség megszerzését is előrejelzi.