Egy tojásért is elvihet a rendőr március 15-én

Vágólapra másolva!
Eddig közel 100 rendezvényt jelentettek be Budapesten március 15-ére. Lesznek állami és pártrendezvények, családi programok, valamint radikális kormányellenes tüntetések. A rendbontókra sokkal szigorúbban csaphat le a rendőrség, mint az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

"Ha március 15-én valakinek az a szándéka, hogy megzavarja ennek a szép ünnepnek a nyugalmát, akkor a rendőrség minden törvényes eszközzel, nagyon határozottan fel fog lépni, és meg fogja őket akadályozni, ahogy ezt tette október 23-án is" - jelentette be kedden Draskovics Tibor rendészeti miniszter. A rendőrségi fellépés idén még keményebb lehet, mint az elmúlt években, ugyanis februárban kiszélesítették a rendbontónak minősülők körét.

Az [origo] információi szerint Budapesten vasárnapra eddig körülbelül 100 rendezvényt jelentettek be a rendőrségnél. Az állami és pártrendezvények mellett idén is felvonul több radikális csoport, rendezvényeik interneten található beharangozói alapján többen ismét utcai összetűzésekre készülnek.

Az új jogszabályok alapján vasárnap már azokat is őrizetbe veheti a rendőrség, akiknél a korábbi tüntetések és zavargások megszokott kellékeit megtalálják. Mivel a garázdaság kategóriáját kiterjesztették a sérülést nem okozó támadásokra is, a tojásdobálók és a fenyegetően fellépő tüntetők is büntetésre számíthatnak. Idén már büntetik az előkészületet is: aki záptojással vagy a rendezvények megzavarására, bűncselekmény elkövetésére alkalmas eszközzel megy tüntetni, az több év börtönre is számíthat.

A rendőrség a várható eseményekről március 13-án tart tájékozatót, addig semmilyen részletet nem árultak el, az [origo] azonban összegyűjtötte, hogy hol mire lehet számítani a fővárosban március 15-én.

Huszárok és játszóházak

Az állami rendezvényeket idén már hétfőtől kezdve kisebb programok vezetik fel: hétfőtől szombatig a város forgalmasabb terein pantomimművészek játsszák el a Nemzeti dal kinyomtatásának eseményeit, keddtől pedig történelmi játszóház és huszárkiállítás indul a Nemzeti Múzeum kertjében. A Múzeumkertben vasárnap is lesznek előadások, 9-től pantomimművészek, 11-től zenés-táncos szabadtéri program lesz a múzeum lépcsőin.

Vasárnap 10-től a Lánchidat interaktív játszóházzá alakítják, ahol korabeli jelmezekbe öltözött színészek a nézők bevonásával jelenítenek meg történelmi eseményeket. A híd pesti végénél, a Roosevelt téren huszártábort állítanak fel, ahol játékos próbatételekkel és hadi bemutatókkal szórakoztatják a gyerekeket.

Forrás: MTI

Zászlók és beszédek

A hivatalos állami megemlékezések a megszokott módon Kossuth téri zászlófelvonással és katonai tiszteletadással kezdődnek reggel 9.30-kor. A zászlófelvonás utána a közjogi méltóságok megkoszorúzzák a Kossuth emlékművet. A megemlékezés után 13.00-kor kezdődik a Parlament kupolatermében a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadási ünnepsége. Az állami rendezvényeket este 8-kor a Művészetek Palotájában ünnepi díszelőadás zárja, amelyen állami kitüntetéseket adnak át művészeknek.

A Fővárosi Önkormányzat idén is a megszokott helyen, a Március 15. téren tartja megemlékezését. Az Erzsébet híd lábánál 10-18 óráig kézműves vásárt és vásári játékokat rendez az önkormányzat. A téren álló Petőfi-szobornál 13.00-kor tartanak megemlékezést A szabadság csendje címmel, amelyen beszédet mond Demszky Gábor főpolgármester - olvasható az önkormányzat honlapján.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Fidesz ünnepi megemlékezése 14.00-kor kezdődik a budai Várban, a Dísz téren, itt Orbán Viktor, a párt elnöke mond beszédet. A téren a Fidesz honlapja szerint szintén lesznek családi programok és kirakodóvásár már délelőtt 10 órától.

Pesten, a Hősök terén a Magyar Gárda 13.00-tól tart ünnepséget, amelyen új gárdatagokat avatnak. A gárda a térről eredetileg szervezetten akart átvonulni a Jobbik EP-kampánynyitó nagygyűlésére, amelyet 15.30-kor tartanak a Deák Ferenc téren, ezt azonban a rendőrség nem engedélyezte. A két rendezvény között tehát a gárdisták és a résztvevők "magánszemélyként", gyalog vagy földalattival fognak végigvonulni az Andrássy úton. A Hősök terén 15.00-tól a MIÉP rendezvénye kezdődik.

Radikális készülődés

Készülnek az ünnepre Toroczkai László és Budaházy György, az elmúlt évek kormányellenes tüntetéseinek főszereplői is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

"A hatalom törvényt szigorított ellenünk, hogy elvegye a kedvünket a szembeszállástól, de ez minket nem tántoríthat el" - áll interneten olvasható felhívásukban, amelyben részletes tanácsokat adnak azoknak, akik rendbontásra vágynak. Mivel már a tojásdobálás előkészülete is büntethető, Budaházyék azt tanácsolják, hogy a tüntetők "elemózsiás táskával érkezzenek", mivel az szerintük nem tilos: "És meglátogatjuk Demszkyt is, meg akit csak lehet, és közben falatozunk, mert éhesek vagyunk, és ha úgy adódik 'megkínáljuk' őket is, mert hátha ők is éhesek" - írják.

A felhívás arra is biztatja a tüntetőket, hogy csuklyában, sállal vagy betyárkendővel takarják el az arcukat, legyen náluk szűrőmaszk és védőszemüveg a könnygáz ellen. A Szent István térre, a Bazilika elé 17.30-ra saját rendezvényt is bejelentettek. A Magyar Önvédelmi Mozgalom nevű radikális szervezet pedig az Alkotmány utcában gyűjti támogatóit 18.00-tól.