Kivizsgálják a fel nem ismert agydaganat ügyét

Vágólapra másolva!
Se a Bethesda, se a Madarász utcai kórház nem vette észre, hogy egy hozzájuk érkező gyereknek agydaganata van. Az ügyet kivizsgálja az Egészségbiztosítási Felügyelet.
Vágólapra másolva!

"Az Egészségügyi Felügyelet sajtóértesülések alapján a mai napon hivatalból eljárást indított" a Bethesda és a Madarász utcai Gyermekkórházban kezelt négyéves kislány ügyében - közölte a felügyelet az [origo]-val. A vizsgálat oka, hogy - a Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint - a két budapesti kórházban nem vették észre, hogy a hozzájuk beszállított négyéves kislánynak agydaganata van.

Az eset még 2008 novemberében történt, ekkor jelentkeztek az első tünetek a gyereknél. A kislány előbb fáradtságra panaszkodott, majd hányni kezdett. A szülők a háziorvosukhoz vitték a kislányt, aki emésztőrendszeri vírusra gyanakodott - írja a Magyar Nemzet. A Bethesda kórházban is megnézték a kislányt, azonban egy nap után hazaengedték, annak ellenére, hogy az anya szerint nem is végeztek el rajta értékelhető vizsgálatot.

A következő lépés a Madarász utcai gyermekkórház volt, ahol Inez három napot töltött. November 30-án már olyan súlyossá vált az állapota, hogy nem tudta kinyitni a szemét, és képtelen volt kommunikálni. Az anya kérésére ekkor CT-vizsgálatot végeztek rajta. Ekkor derült ki, hogy hétcentis homloklebenyi daganata van. Rohammentővel vitték az Amerikai úti idegsebészetre, ahol életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta, mivel kómába esett. Az eltávolított 13 centis daganatról kiderült, hogy rosszindulatú, rendkívül gyorsan terjed. Inezt ezután a Tűzoltó utcai Gyermekklinikára szállították, jelenleg is itt fekszik.

A Magyar Nemzet kérdésére Szabó Ildikó, a Bethesda kórház orvosigazgatója elmondta: amikor Inezt behozták hozzájuk, nem észlelték nála a daganatra utaló jellegzetes tüneteket. A röntgen- és laborvizsgálat nem utalt semmire, úgyhogy folyadékpótlást követően a magát jobban érző gyereket hazaengedték. Szabó szerint a szülők is hibáztak, amikor nem vitték vissza rögtön a kislányt, amint rosszabbra fordult az állapota.

Harmat György, a Madarász utcai Gyermekkórház igazgatója annyit mondott a Magyar Nemzetnek, hogy ha az édesanyának problémája van, forduljon a jogvédő szervekhez. Harmat szerint ha hivatalos felszólítást kap a kórház, akkor kivizsgálják az ügyet. Az [origo] is megpróbálta elérni az igazgatót, de a kórházban azt mondták, nem elérhető.