Négy évet kapott a zebrán babakocsit gázoló férfi

Vágólapra másolva!
Négy év fogházra ítélte a Pécsi Városi Bíróság kedden azt a pécsi férfit, aki 2008 tavaszán egy kijelölt gyalogátkelőhelyen gázolt el egy babakocsit toló nagymamát. Az idős asszony és a kisbaba is életét vesztette a balesetben. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Négy év fogházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság kedden azt a férfit, aki tavaly májusban Pécsett halálra gázolt egy zebrán átkelő nagymamát, aki babakocsiban unokáját tolta. A 32 éves K. Zsoltot közúti baleset gondatlan okozásának vétségében találták bűnösnek, és öt évre a közúti járművezetéstől is eltiltották. Az ítélet nem jogerős. Az ügyész tudomásul vette a döntést, a vádlott három nap gondolkodási időt kért, a védő enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.

A bíróságon ismertették a baleset körülményeit. A férfi 2008. május 21-én kora este száraz aszfalton, közepes forgalomban haladt 62-66 kilométeres óránkénti sebességgel a Pécs Kertvárosában található Maléter Pál úton, közben az autóban utazó barátjával beszélgetett.

A zebrához közeledve a lehetségesnél 4 és fél másodperccel később észlelte az áthaladó 67 éves, babakocsit toló asszonyt. Dudált, félrerántotta a kormányt és fékezett, de nem tudott már megállni: 45-50 kilométeres sebességgel elütötte őket. A nagymama és unokája is súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba, az asszony a balesetet követő napon belehalt sérüléseibe, egy nappal később pedig a húsz hónapos kisbaba is meghalt.

A sofőr megszegte a KRESZ-t, mert a megengedettnél gyorsabban hajtott, és nem adott elsőbbséget a gyalogosoknak. A zebrát nem kellő körültekintéssel közelítette meg, ráadásul későn észlelt és cselekedett - mondta ki a bíróság kedden.

A vádlott a tárgyaláson azt vallotta, hogy tankolni mentek a barátjával, 50-60 kilométeres sebességgel hajtott. Elismerte, hogy valóban későn vette észre a balról érkező gyalogosokat. Azt mondta, mindent megpróbált, hogy elkerülje a balesetet, majd a kocsiból kiszállva szeretett volna segíteni a földön fekvő asszonyon, de a szemtanúk arra kérték, ne mozgassa őt, mert súlyos sérülései lehetnek. Állítása szerint annyira az esemény hatása alá került, hogy még a rendőrség száma sem jutott az eszébe, egy környéken lakó az ablakból kiabálta le neki: ezután értesítette az ügyeletet. A férfi a keddi ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán bocsánatot kért a családtól.

A maximálisan kiszabható büntetés öt év lett volna. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a beismerő vallomást, és kisebb mértékben beszámította büntetlen előéletét. Utóbbit azért nem értékelték nagyobb súllyal, mert K. Zsolt nem először vétett a törvény ellen, és bár el nem ítélték, lopás és közokirattal való visszaélés miatt a bíróság korábban próbára bocsátotta.

Súlyosbító körülmény volt a KRESZ-szabályok halmozott megszegése, és hogy a baleset két ember halálát okozta. Ráadásul a férfit korábban kétszer is elmarasztalták gyorshajtás miatt, valamivel a végzetes baleset előtt kapta vissza két hónapra bevont jogosítványát.

A Kertváros lakói a baleset óta többször tüntettek a helyszínen, azt követelve az önkormányzattól, hogy helyezzenek ki sebességkorlátozó táblákat és szereltessenek lámpát a veszélyes átkelőhöz. Az utóbbira még nem történt meg.