Már a gyalogos jelzésére is meg kellene állni a zebránál

Vágólapra másolva!
Már akkor kötelező lesz megállni autóval a zebránál, amikor a gyalogos még csak jelzi áthaladási szándékát - szerepelt a hétfőn tárgyalt KRESZ-módosítási javaslatok között. Szó esett a gépjárművezetői szakoktatói tevékenység szabályozásáról és a kint felejtett közlekedési táblákról is.
Vágólapra másolva!

Kötelező lesz az autósoknak megállni a zebránál, ha a gyalogos áthaladási szándékát jelzi az úton: egyebek mellett ez a KRESZ-módosítási javaslat szerepelt a közlekedési kerekasztal ülésén - közölte az Új rend és szabadság program kormánybiztosa, Kondorosi Ferenc kedden kiadott közleményében.

Szerinte a hétfői ülésen a közlekedési jogalkotás és jogalkalmazás problémáiról, időszerű kérdéseiről, azok lehetséges megoldási javaslatairól tárgyaltak az érintett tárcák mellett az ORFK, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Magyar Közút Kht., valamint a Közlekedéstudományi Intézet szakemberei.

Az értekezleten szó esett a gépjárművezetői szakoktatói tevékenység szabályozásáról is. A rendeletmódosítás tervezete már elkészült, ez tartalmazza a korszerű oktatástechnológiai módszerek bevezetését valamint az Európai Uniós gyakorlatok, irányelvek átvételét is.

A hatóságok dolgoznak az előéleti pontrendszer felülvizsgálatán is, valamint megvizsgálták annak lehetőségét is, miként lehetne az előéleti pontrendszert összekötni a kezdő jogosítvány intézményével. Megvitatták "az autóstársadalmat ingerlő" úgynevezett "kint felejtett" közlekedési táblák ügyét is, és egyetértettek abban, hogy gyakoribbá kellene tenni a kötelező ellenőrzést.

Mint mondták, felül kellene vizsgálni a gépjárművek kötelező tartozékaira (az izzókészletre és a mentődobozra vonatkozó) vonatkozó, "mára életszerűtlenné vált" szabályozást.