Megkövette Bencze a bíróságot a Cozma-ügyben

Vágólapra másolva!
A bíróság és a rendőrség is haladéktalanul intézkedett, de az országos rendőrfőkapitányt, Bencze Józsefet tévesen tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság illetékese - ezt állapította meg a rendőrségi vizsgálat a Cozma-ügyben kiadott elfogatóparancsok körüli ellentmondó nyilatkozatokról. Bencze, aki korábban a bíróságra hárította a késlekedést az elfogatóparancsok kiadásával, elnézést kért kijelentéséért.
Vágólapra másolva!

Lezárult az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) soron kívüli vizsgálata arról, mikor adták ki az európai elfogatóparancsokat a Cozma-gyilkosság ügyében - olvasható a rendőrség honlapjára kedd délután felkerült közleményben. A vizsgálatot azért rendelte el Bencze József országos rendőrfőkapitány, mert ellentmondás volt az ő és a Veszprém Megyei Bíróság nyilatkozatai között ebben a kérdésben.

A rendőrség kedden jelentette be, hogy újabb gyanúsítottat fogtak el a Cozma-ügyben, erről részleteket ide kattintva olvashat.

Bencze a múlt héten a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén azt mondta, hogy a gyanúsítottak ellen azért adta ki késve a rendőrség az európai elfogatóparancsot, mert "a veszprémi városi bíróság bíráját a rendőrség órákon át nem tudta elérni", a döntéshez tehát nem találtak bírót. A veszprémi bíróság hétfői közleménye szerint azonban a rendőrség meg sem próbálta felhívni telefonon az ügyeletesüket.

A vizsgálat végül azt állapította meg, hogy mind az eljáró ügyészség, mind a bíróság "a nyomozó hatóság kezdeményezésére azonnal, késedelem nélkül intézkedett" - áll a rendőrség közleményében. A HERMON Körözésirányító Rendszer adataiból kiderült, hogy az országos körözés elrendelése R. esetében 19.13-kor, Sz.-nél 19.37-kor, N.-nél pedig 23.52-kor történt meg. A Veszprém Városi Ügyészség időközben elkészítette az európai elfogatóparancs kiadásához szükséges indítványát a Veszprém Városi Bíróság felé, és ez alapján a bíróság haladéktalanul elrendelte az elfogatóparancsok kiadását. A parancs kiadásának időpont R. esetében 21.43, Sz.-nél 21.48, míg N.-nél február 9., 00.33 volt - olvasható a rendőrség honlapján.

A vizsgálat eredménye szerint a rendőrség szakszerűen és jogszerűen járt el az elfogató parancs kiadásában, "minden olyan adatot, információt beszerzett, mely a megalapozott döntéshez szükség volt", és " haladéktalanul intézkedett is" a körözés elrendelésére, valamint kezdeményezte az európai elfogatóparancsok kiadását.

Az országos rendőrfőkapitány azonban téves tájékoztatást kapott ennek körülményeiről a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékesétől - derül ki a vizsgálat eredményének ismertetéséből. A megyei főkapitányság munkatársát ezért a rendőrség vezetője figyelmeztetésben részesítette és felhívta a figyelmét arra, hogy a jövőben csak pontos és ellenőrzött információt jelentsen.

"Bencze József rendőr altábornagy ezúton elnézést kér a helytelen jelentésen alapuló kijelentésért" - olvasható a rendőrség honlapján. A közlemény szerint a főkapitány bízik abban, hogy a bíróság és a rendőrség jó munkakapcsolata a jövőben is akadályok nélküli lesz, és Bencze a félreértések eloszlatása érdekében a Veszprém Városi Bíróság elnökével személyesen is tisztázta a történteket.