Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A takarékoskodást megkönnyítő fogyasztásmérők kölcsönzésének leállítását tervezi a Budapesti Elektromos Művek és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató. A háztartási gépek fogyasztásának ellenőrzésére szolgáló készülékeket ingyen lehetett kölcsönözni az ügyfélszolgálatokon, de senki nem hozta vissza őket. 
Vágólapra másolva!

Szinte teljesen kifogyott a Budapesti Elektromos Művek (ELMŰ Nyrt.) és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ Nyrt.) azokból az ingyenesen kölcsönözhető fogyasztásmérő készülékekből, amelyekkel az egyéni takarékoskodást lehetne megkönnyíteni - tudta meg az [origo].

A műszer arra való, hogy az emberek megfigyelhessék elektromos készülékeik fogyasztását. Segítségével észre lehet venni, ha a megemelkedett áramszámláért egy rosszul működő, elavult háztartási gép a felelős, és az is kiderül, hogy pontosan mennyit fogyasztanak a gépek készenléti üzemmódban.

Ilyen mérőeszközt az áramszolgáltató honlapja szerint bármelyik ügyfélszolgálati irodában lehet kölcsönözni, de a miskolci és a budapesti központi irodát kivéve hiába keresik a készülékeket a spórolni vágyók - közölte Boross Norbert, az ELMŰ kommunikációs igazgatója. "Volt ebből több száz, csak egyszerűen elfogytak. Az emberek elfelejtették visszahozni, ellopták őket" - mondta Boross az [origo]-nak.

A kommunikációs igazgató szerint a kilencvenes évek óta volt lehetőség fogyasztásmérők kölcsönzésére, de mióta a készülék elvitelekor már nem kérnek az ügyfelektől semmilyen igazolványt, senki sem hozza vissza őket. Az ELMŰ most szerez be egy utolsó szállítmányt a négy-ötezer forintba kerülő mérőkből, de ha azok is eltűnnek, leállítják a kölcsönzési szolgáltatást - mondta Boross. Az ELMŰ munkatársa megjegyezte: "Végtelenül sokra nincs pénz. Ez egy segítő szándékú kezdeményezés. Szomorú morális helyzetet tükröz, hogy az a dolog, ami sok helyen működik, Magyarországon nem fenntartható."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről