Visszafelé áramlott a gáz Európából

Vágólapra másolva!
Vészüzemmódban van az ukrajnai gázvezetékrendszer, miután a gázszünet után a gázvezetékek többségében a földgáz visszafelé áramlott a gáztározókból. A hatvanéves vezetékrendszerben korábban nem fordult elő ilyesmi.
Vágólapra másolva!

Vészüzemmódban van az ukrajnai gázvezetékrendszer, ezért az illetékes ukrán hatóság megszigorította a vezetékrendszer ellenőrzését. Erre azután került sor, hogy az Oroszországból Európába irányuló gázszállítások ideiglenes leállítása miatt a gázvezetékek többségében a földgázt visszafelé áramoltatták a gáztározók irányából.

A vezetékrendszer még a szovjet időkben épült, több mint 60 éve. Azóta egyszer sem fordult elő, hogy megváltoztatták volna a gázáramlás irányát - mondta a hatóság képviselője. Szerinte ezért nem lehet tudni, milyen következményekkel járt a legutóbbi változás.

A Naftogaz ukrán gázipari cég első elnökhelyettese, Ihor Didenko szerdán közölte: az ukrán cég 2009 első negyedévében, és az év egészében a szokásosnál kevesebb orosz földgázt vásárol. Didenko azt mondta, hogy Ukrajna az idei első negyedévben 5 milliárd köbméter orosz földgázt importál az ilyenkor szokásos 12 milliárd köbméter helyett. Éves vásárlása is visszaesik, az elmúlt évek 55 milliárd köbméter átlagáról 40 milliárdra.

Az első negyedévre vonatkozó 5 milliárd köbméter földgázért Ukrajna ezer köbméterenként 360 dollárt fizet. Tavaly jóval kevesebbért, 179,50 dollárért vásárolt orosz földgázt. A második negyedévben 10,5 milliárd köbmétert vásárol 270 dollárért ezer köbméterenként. A harmadik negyedévi gázimport 12 milliárd köbméter lesz 219 dollárért ezer köbméterenként és az idei utolsó negyedévben 12,5 milliárd köbméter orosz földgázt hoz be Ukrajna ezer köbméterenként 162 dolláros áron.