Csökken, de még mindig túl sok a szmog Budapesten

Vágólapra másolva!
Továbbra is a riasztási küszöb feletti értékeket mérnek a fővárosi légszennyezettség-mérő műszerek, egyelőre tehát érvényben marad a szmogriadó. A rendőrök ellenőrzik, hogy az emberek betartják-e a szmog miatt bevezetett közlekedési korlátozást: hétfőn elvileg csak a páros számra és nullára végződő rendszámú autók közlekedhetnének. A korlátozást sokan megszegik, a rendőrök nem büntetnek.
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkent a fővárosban a légszennyezettség értéke, de négy állomáson még mindig a riasztási szint feletti értéket mértek, de a riasztás egyelőre nem oldható fel. Ezt csak akkor lehet megtenni, ha a mikroszkopikus por (PM10) napi átlagos koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm alá süllyed, ami leghmarabb kedden várható - mondta el Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese az MTI-nek hétfőn délelőtt.

Hétfő késődélelőtt is nagyon magas volt a szálló por koncentrációja Budapesten: a 11 mérőállomásból 7 helyen lépte át a 100 mikrogrammos küszöböt az elmúlt 24 órában. A maradék négy mérőállomás közül egynél - a csepelinél - épphogy a küszöbérték alatt volt az érték, míg két helyen nem mérnek a műszerek. A mérőállomások közül csupán a pesthidegkúti értékei maradnak el jelentősen a száz mikrogrammos küszöbértéktől, de itt is az egészségügyi határérték felett volt a szálló por koncentrációja. A Nagytétényi mérőállomás adatai szerint nem sokkal hétfő hajnali négy óra után volt a legalacsonyabb a porkoncentráció, de ekkor is csak az egészségügyi határértékig süllyedt, azóta újra emelkedik.

A vasárnap reggel elrendelt szmogriadó továbbra is érvényben van, ahogy a gépkocsiforgalom korlátozása is. Ennek értelmében a naptár szerinti páros napokon a páros és a 0-ára végződő, páratlan napokon a páratlan számra végződő rendszámú autók közlekedhetnek. Hétfőn tehát elvileg a páros számra és nullára végződő rendszámmal rendelkező autók közlekedhetnének. A rendelet megszegőit a rendőrség nem bünteti, csupán figyelmezteti.

A főpolgármester vasárnap közölte, hogy felkérte az érintett minisztériumokat, szüntessék meg a joghézagot, amelynek értelmében a rendelet be nem tartását nem követi szankció. Nyolc napon belül várja a javaslatot.

A rendőrök hétfőn "szolgálati tevékenységük folyamán" ellenőrzik a közlekedő autók rendszámait - mondták az [origo]-nak a BRFK sajtóosztályán. A korlátozást hétfőn szintén sokan szegték meg, tudósítóink számos páratlan számra végződő autót láttak a főváros utcáin.

A fővárosban hétfőn délelőtt a szokásos januári hétköznapi szintnek felel meg a forgalom, sehol sincs torlódás, mindenhol folyamatosan lehet haladni - közölte az MTI-vel Vizelyi Márta, a Fővinform ügyeletese. Pontos forgalmi adatokkal ugyan nem rendelkeznek, de a térfigyelő kamerák felvételei igazolják az ezt - mondta Vizelyi, aki szerint januárban a tapasztalatok szerint mindig gyérebb forgalom tapasztalható, mint az év többi hónapjában.

A forgalomkorlátozások alól mentesülnek a tömegközlekedés járművei - BKV, MÁV, Volán -, illetve nem érinti a korlátozás a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel felszerelt autókat, a mentőket, a közüzemi szolgáltatókat, a honvédség, a rendőrség, a katasztrófa elhárítás, az önkormányzatok autóit, a mozgáskorlátozott személyt szállító járműveket és a taxistársaságok autóit sem. Közlekedhetnek a tiszta gázüzemű és a hibrid hajtású autók is. A kivételek közé tartoznak még a DT betűjelű rendszámmal közlekedő diplomata járművek.

A szmogriadó elrendeléséről szóló - a korábbinál szigorúbb kormányrendelet - 2008. október 25-től lépett életbe. Eszerint a szmogriadó riasztási fokozatát akkor kell elrendelni, ha a por mennyisége két napon át eléri a köbméterenként 100 mikrogrammot, és a meteorológiai előrejelzés sem biztat javulással, például a szél feltámadásával. A szálló por - PM10, vagyis a 10 mikrométernél kisebb szemcsék - aránya a Nagytétényi úti és a csepeli mérőállomás adatai szerint két, egymást követő nap meghaladták a riasztási küszöbértéket, további 6 mérőállomáson pedig szombaton elérték azt - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. A szmogriadó addig marad érvényben, amíg a szálló por aránya 24 óra alatt nem csökken a határérték alá.