Otthonülőkkel magyarázza ferencvárosi kudarcát az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Több mint másfélszer annyi szavazatot kapott a Jobbik jelöltje a ferencvárosi választáson, mint az SZDSZ budapesti frakcióvezetője, John Emese. Az SZDSZ politikusai többnyire az alacsony részvétellel magyarázták a vereséget. Azt állítják: vannak még szavazóik, csak jobban kell őket mozgósítani.
Vágólapra másolva!

Két hét múlva sem mennek el többen szavazni a IX. kerületben, mert általában a második fordulóban nem növekszik a szavazási hajlandóság - erre számít John Emese, az SZDSZ ferencvárosi képviselő-jelöltje, a párt budapesti frakcióvezetője. A politikust az országgyűlési képviselőségéről lemondott helyi SZDSZ-es polgármester, Gegesy Ferenc helyett indították a szabad demokraták, a vasárnapi szavazásra azonban csak a választók 22,8 százaléka ment el. Az SZDSZ jelöltjére leadott 419 szavazat mindössze 5,2 százalékot jelent - a fideszes és szocialista jelölt mellett a Jobbik indulója is megelőzte, utóbbi 8,5 százalékot szerzett.

John Emese szerint az alacsony részvétel miatt érvénytelen szavazás tanulsága, hogy "bár a sajtót érdekelte a választás, a szavazókat kevésbé", és az alacsony részvétel miatt előretört a szélsőjobboldal - utalt a Jobbik jelöltjének 8,5 százalékára. A kérdésre, hogy változtatni kell-e kampányán a második fordulóig hátralévő két hétben, annyit mondott: ezt még értékelni kell.

Az SZDSZ-nek vannak még szavazói a IX. kerületben - jelentette ki Horn Gábor ügyvivő az [origo] kérdésére. A részvétel azért volt alacsony szerinte, mert a választók megzavarodva érezhették magukat Gegesy Ferenc visszalépése miatt, ráadásul egy "hányatott sorsú" kampányról volt szó (a ferencvárosi választás körüli botrányról bővebben itt olvashat). Horn szerint a fő kérdés, hogy a mérsékelt szavazókat hogyan lehet mozgósítani egy választáson. Az ügyvivő szerint a ferencvárosi eredményt nem befolyásolta az SZDSZ országos népszerűtlensége és az sem, hogy jelöltjük ismert budapesti SZDSZ-es politikus. "Ez sem többletet, sem kevesebbet nem jelentett" - jegyezte meg.

Gulyás József SZDSZ-ügyvivő szerint egy időközi választási kudarc mentén "azért nem kell teljesen újragondolni a politikánkat", hiszen egy nagyobb választáson másképpen kell mozgósítani a szavazókat is. Az azonban tanulság szerinte is, hogy az SZDSZ-nek szélesebb választói kört kell elérnie a következő hónapokban, készülve az európai parlamenti választásra.

A ferencvárosi eredményekkel kapcsolatban a legnyíltabban Szent-Iványi István SZDSZ-ügyvivő fogalmazott, aki kijelentette, ennél jobb eredményre számítottak. A vereségért szerinte is a "kedvezőtlen körülmények" a felelősek, vagyis a kopogtatócédulák gyűjtése körüli botrány, ami "elvette a szavazók kedvét". Szent-Iványi szerint a kevés SZDSZ-es szavazatot indokolhatja, hogy a párttal kapcsolatos legutóbbi hírek csak a belső pozícióharcokról szóltak.

A pártnak mostantól az európai parlamenti választásokra kell koncentrálnia, hogy stabilan politikai tényező maradjon - mondta Szent-Iványi. A ferencvárosi választás tanulságait a hétvégi országos tanácsi ülésen beszélik meg a Szabad Demokraták, ott lesz szó arról is, hogy kell-e változtatni a stratégiájukon a jövőben.