Rendkívüli parlamenti ülést akar a kormány

Vágólapra másolva!
Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a kormány január 29-re. Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint erre azért van szükség, hogy a kormány be tudjon számolni az Országgyűlés előtt arról, hogy milyen lépéseket terveznek a világgazdasági válság káros hatásai ellen. A kormányfő szerint adóreformra van szükség, valamint át kell alakítani a foglalkoztatási és a szociális rendszert.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a kormány január 29-re - közöléte az MTI.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezzel kapcsolatban csütörtökön azt mondta: a kormány azért hív össze rendkívüli ülést, hogy az Országgyűlés előtt mondhassa el, a folyamatosan romló gazdasági kilátások fényében hogyan értékeli a gazdasági helyzetet. Az Országgyűlés munkája jelenleg szünetel, a tavaszi ülésszak első rendes ülését február 16-ra hívta össze a házelnök.

A kormányfő szerint egyre inkább arra kell koncentrálni, hogyan lehet a mélyülő recesszióval szemben fellépni. A recesszió az első számú közellenség - fogalmazott. Gyurcsány elmondta: a folyamatosan mélyülő és elhúzódó válság miatt a kormány válságmegelőző és válságkezelő döntéshozatali központot hoz létre.

Ennek feladata, hogy előkészítse a válságkezeléssel kapcsolatos döntéseket, valamint, szükség esetén egyedi beavatkozással megóvjon vállalatokat, munkahelyeket. A következő két hetet arra használja fel a kormány, hogy elkészítse a jelenlegi helyzetnek megfelelő előrejelzést és a szükséges jogszabály-módosításokat - mondta a kormányfő.

A legfontosabb beavatkozási területek közé sorolta az adóreform előkészítését - annak lehetőleg idei elindítását -, továbbá az állami és nem állami beruházások, valamint a kereslet élénkítését. Hozzátette: további átalakítások szükségesek a foglalkoztatási és a szociális rendszerben, illetve a politikai képviselet és az igazgatás területén.

A Fidesz közleményében mindössze annyit közölt, hogy Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője péntek délelőtt sajtótájékoztatót tart ezzel kapcsolatban.