Vágólapra másolva!
Érvénytelen a ferencvárosi időközi választás első fordulója, miután hét óráig nem szavazott a választásra jogosultak 50 százaléka. A legtöbb szavazatot a Fidesz-KDNP jelöltje, Bácskai János kapta. A rendőrség visszaadta öt, a választáson induló párt ajánlószelvényeit, mert a nyomozás során azok között nem talált másolatokat. A szavazás napján több jogsértés is történt. 
Vágólapra másolva!

Érvénytelen a ferencvárosi időközi választás első fordulója, miután vasárnap este hét óráig nem jelent meg az urnák előtt a választásra jogosultak 50 százaléka. A főváros 12-es számú országos egyéni választókerületének szavazóköreiben mindössze minden negyedik választó jelent meg.

Az MTI-nek átadott adatlap szerint a legtöbb szavazatot, 4697-et Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta (58,67 százalék). Második az MSZP jelöltje, Bánsághi Tamás lett 1850 szavazattal (23,11), míg a harmadik a Jobbik jelöltje, Szegedi Csanád lett 681 vokssal (8,5 százalék). Negyedik lett az SZDSZ jelöltje, John Emese 419 szavazattal (5,23 százalék), ötödik Várady Tibor, a Humanista Párt jelöltje 295 vokssal (3,68 százalék), míg Paulik Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje 63 szavazatot kapott (0,78 százalék).

A választáson hat jelöltre lehetett voksolni. Akkor lett volna érvényes a voksolás, ha a választópolgárok több mint fele elmegy szavazni, és azoknak több mint a fele egy jelöltre adja le voksát. A voksolásra jogosult 31 076 ferencvárosi választópolgár két múlva szavazhat újra, január 25-én. Ebben az esetben már az is elég, ha minden negyedik választásra jogosult (25 százalék plusz egy fő) leadja a szavazatát.

A pártok reakciói

Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő szerint a ferencvárosiak nyilvánvalóvá tették, hogy komoly változást akarnak. Hozzátette: köszönetet szeretnének mondani azoknak az embereknek, akik a nagy hideg és a - mindenfajta jogszabályi megalapozottság nélkül elrendelt - szmogriadó ellenére elmentek szavazni és elmondták a véleményüket.

Az MSZP szerint az alacsony részvétellel a nemtetszésüket fejezték ki a ferencvárosi választópolgárok az ajánlószelvény-gyűjtéssel kapcsolatos botrány miatt - mondta Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke Burány nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy a kormányzati politikával való elégedetlenséget fejezheti ki az, hogy MSZP jelöltjére jóval kevesebben szavaztak, mint a fideszére. Úgy vélte, az alacsony részvétel miatt összehasonlíthatatlanok az arányok.

A politikusokat és a sajtót erősen foglalkoztatta az időközi választás, de a szavazókat kevésbé - reagált John Emese. Az SZDSZ jelöltje hozzátette: a nagyon alacsony részvétel mellett az időközi választáson megerősödött a szélsőséges párt. John véleménye szerint az viszont látható, hogy az alacsony részvétel és a választások körül kialakult helyzet ellenére az SZDSZ a közvélemény-kutatások eredményeinél jobban szerepelt.

Szegedi Csanád Jobbik-jelölt szerint a ferencvárosi választók történelmet írtak, mert bebizonyosodott, hogy a fővárosban is harmadik erővé vált a Jobbik. A jelölt az MTI-nek vasárnap este elmondta, külön öröm a számukra, hogy az eredmény alapján kijelenthető: az "SZDSZ megszűnt létezni". A párt országos alelnöke szerint három lehetséges választás előtt állnak az emberek az országban: az eddig is megszokott kisebb-, vagy a nagyobb rosszat választják, vagy a magyar nemzeti sorskérdésekben mindig határozott álláspontot képviselő Jobbikot.

Öt pártnál nem találtak másolt szelvényeket

Visszaadta a rendőrség öt, a ferencvárosi időközi választáson induló párt ajánlószelvényeit, mert a nyomozás során azok között nem talált másolatokat - derült ki a helyi választási bizottság vasárnapi ülésén.

A nyomozók december 31-én foglalták le a ferencvárosi időközi parlamenti képviselő-választáson induló valamennyi párt jelöltjeire leadott ajánlócédulákat a helyi választási irodában. A rendőrség a választás, népszavazás és népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanújával folytatott nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A BRFK ugyanakkor nem talált bűncselekményre utaló adatot a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, a Humanista Párt és a Magyar Kommunista Munkáspárt ajánlószelvényeinek vizsgálatánál. (Időközben, egy újabb feljelentés nyomán, a rendőrség szombaton a helyi választási irodában újra lefoglalta a Munkáspárt - nem sokkal korábban visszaadott - ajánlószelvényeit.)

Korábbról még vizsgálják az SZDSZ, a Magyar Szociális Zöld Párt, az MDF, és a MIÉP szelvényeit. Utóbbi háromnál az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy a leadott ajánlószelvények 73 százaléka hamis. Ezt a vizsgálatot a helyi választási bizottság Jobbik által delegált tagjának kezdeményezésére indította december 20-án a testület, majd a nyomdai vizsgálat után kizárta az indulók közül a három említett párt jelöltjét.

Az ajánlószelvényeket a választási eljárási törvény értelmében a választás első fordulójának napján meg kell semmisíteni, ha nem folyik azokat érintő büntetőeljárás. Ennek alapján azokat a szelvényeket, amelyeket nem foglalt le a rendőrség, a választási iroda a délutáni órákban megsemmisítette.

Több jogsértés is történt

Négy pártot elmarasztalt a ferencvárosi választási bizottság vasárnapi ülésén azért, mert vélhetően leragasztották egymás plakátjait. A testület az MSZP-t, a Fideszt, a Jobbikot és a Magyar Kommunista Munkáspártot - az egyetlen lehetséges szankcióként - eltiltotta a további jogsértésektől. A bizottság a döntéseket fényképfelvételek alapján hozta.

A ferencvárosi bizottság további törvénysértéseket is megállapított; eszerint a választókat megtévesztették, illetve befolyásolták azok, akik a szocialisták jelöltjéről, Bánsághi Tamásról valótlanul híresztelték telefonon, illetve szórólapokon, hogy alpolgármesterként el nem végzett munkája után több millió forintot vett fel. A testület ugyanakkor nem tudta megállapítani, kik követték el a jogszabálysértést, ezért az ismeretleneket eltiltani sem tudta a további híreszteléstől.

Kifogásol a Political Capital

Kifogást nyújtott be a Political Capital (PC), valamint egy magánszemély a választási bizottságnál a névjegyzék ellen, mert úgy látják, hogy az Országgyűlés mulasztása miatt a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan. A politikai elemző cég ezt vasárnap tudatta az MTI-vel.

A PC közölte, a ferencvárosiak szavazatának súlya több mint kétszer annyit ér, mint a legnagyobb választókerületekben lakó választópolgároké. A kétszeres eltérést az egyes választópolgárok szavazatának súlya között olyan nagymértékűnek nyilvánította 2005-ben az Alkotmánybíróság, ami alkotmányosan már nem elfogadható. Ez sérti az egyenlő választójog elvét és politikai kockázatot jelent a soron következő általános országgyűlési választásokra nézve - állította az intézet.

Szerintük a névjegyzékek lezárását és hitelesítését olyan választókerületi beosztásra vonatkozó szabályok alapján állapították meg, amelyek - az Alkotmánybíróság 22/2005-ös határozata szerint - sértik az egyenlő választójog alkotmányos alapelvét. A ferencvárosi mandátum sorsáról - a szombaton 16 órakor lezárt névjegyzék szerint - 31.058 szavazó dönt, míg a legnagyobb létszámú választókerületekben a 67 ezret is meghaladja a választásra jogosultak száma.

A kezdeményezők célja, hogy az Országgyűlés az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően teremtse meg a törvényi garanciáit a népességmozgások választókerületi követésének. Ha a választási bizottság vagy a bíróság megállapítja az egyenlő választójog elvének sérelmét, az, mint írják, "cselekvésre ösztönözheti a parlamentet".

A ferencvárosi választási bizottság valamennyi tagja elutasította a PC beadványát. A névjegyzék ellen tett kifogást azért utasították el, mert annak hitelesítésével kapcsolatban nem találtak jogszabálysértést. A mulasztásos alkotmánysértéssel összefüggésben arra mutatott rá a testület, hogy a választókerületek kijelölése, illetve átrajzolása a kormány hatásköre, így abban a helyi választási bizottság nem járhat el.

Hat párt indult

A Ferencvárosban azért kellett időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson szerzett a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben.

A vasárnapi választáson - a bejelentkezés időrendjében - a Humanista Párt, az SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Fidesz-KDNP jelöltje indulhatott el.