Beletörhet az MDF bicskája Almássyék gyökereibe

Vágólapra másolva!
Erős gyökerekkel kapaszkodik az MDF-be a párt kegyvesztett ifjúsági szervezete, amellyel a párt minden együttműködést szeretne megszakítani. Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) megrendítéséhez az alapszabályt kellene módosítani, ami viszont az IDF nélkül nehéz lesz. Az IDF helyére szánt új ifjúsági szervezet egyelőre csak álmodozhat a valódi politikai szerepről, hacsak nem olvasztja magába az ellehetetleníteni akart IDF egyes részeit.
Vágólapra másolva!

Nehéz fél év vár az MDF vezetőségére, ha valóban el akarja vágni a párt ügyeitől saját ifjúsági szervezetét, a Dávid Ibolya pártelnök politikájával szembemenő Ifjúsági Demokrata Fórumot (IDF). A pártból a tavaly őszi megfigyelési botrány miatt kizárt Almássy Kornél mögött álló IDF ugyanis csúnyán összekülönbözött a párt vezetésével, mégsem lehet egyszerűen megszabadulni tőle.

Az MDF hétvégi választmányi ülésén arról döntött, hogy minden együttműködést megszakít az IDF-fel, amelynek Almássy az alelnöke. "A döntést azért hozták meg, mert a két szervezet között az együttműködés teljesen ellehetetlenült" - mondta hétfőn az [origo]-nak Herényi Károly, a párt frakcióvezetője. Az IDF vezetői ugyanakkor nem így látják.

Az alapszabályba kapaszkodnak

"Szervezetileg elképzelhető, hogy az MDF megszünteti velünk az együttműködést, de ehhez az alapszabályt kell módosítani" - mondta az [origo]-nak Lasztovicza Gábor, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke. A párt alapszabálya ugyanis számtalan helyen említi az IDF-et mint a párt ifjúsági szervezetét, és a kapcsolatok megszakításához az összes ilyen hivatkozást ki kellene venni. A dokumentumot viszont csak a párt országos gyűlése módosíthatja, kétharmados többséggel. "Ezt tisztán, mindenféle manipuláció nélkül nehezen lehetne átvinni, hiszen a 20 éves együttműködésnek köszönhetően az IDF-nek valószínűleg van egyharmados támogatottsága az országos gyűlésen" - mondta Lasztovicza.

Bár még az IDF elnökének sincsenek megbízható adatai arról, hogy mekkora az átfedés a párt és az ifjúsági szervezet tagjai között, Lasztovicza állította, hogy rengeteg IDF-tag egyben MDF-tag, például ő maga is elnök az MDF kecskeméti szervezetében. Kérdésünkre, hogy mi értelme van az együttműködést elutasító pártba kapaszkodniuk, az IDF elnöke azt mondta, hogy ők nem a kapcsolatok megszakadásától félnek, inkább az MDF-et félik, amely "nem hallja meg az IDF javaslatait".

Herényi Károly ugyanakkor azt mondta, hogy szerintük az IDF javaslatait nem segítő, hanem romboló szándék szüli. A frakcióvezető elismerte, "lehet, hogy van az IDF-nek egyharmada a pártban, de - mint fogalmazott - a következő országos gyűlésen sorra kerülhet az alapszabály módosítása. Kérdésünkre, hogy mi történik, ha nem tudják eltávolítani az IDF-et a pártból, Herényi úgy fogalmazott, hogy "az nem volna egyszerű".

Kizárások és konkurencia

"Ezekkel a fiatalokkal lehetetlen együttműködni" - állította Herényi, aki ugyanakkor szükség esetére konkrét módszert is tartogat a tarsolyában a kizárhatatlan IDF-esek kizárására. Az ifjúsági szervezet vezetőinek az MDF egyes fórumain tanácskozási joguk van, ha azonban az adott üléseket zárt ülésnek nyilvánítják, azzal az IDF képviselőit kizárják belőlük - magyarázta. "Nem kell persze minden IDF-tagot kizárni, hiszen csak a vezetőik intéztek az utóbbi időben ízléstelen támadásokat a párt ellen" - fogalmazott (Erről lásd keretes anyagunkat.). A többi fiatalra pedig továbbra is számítanak.

Egy másik megoldás az lehet, hogy a párt a hét végén választott etikai biztos irányításával fegyelmi eljárások sorát folytatja le az IDF vezetői ellen, erről már korábban is jelentek meg hírek a sajtóban. Lasztovicza szerint azonban ezzel nem tudják majd jelentősen megcsappantani az ifjúsági szervezet erejét, hiszen a vezetők kizárása után is ott marad a pártban az a nagyszámú, a "névtelenség homályába vesző" IDF-tagság, akiket nem tudnak egyesével kizárni.

Az MDF vezetése szerint erre nem is lesz feltétlenül szükség, hiszen a hét végén már be is mutatták az IDF helyére aspiráló új ifjúsági szervezetet, az Ifjúsági Konzervatív Uniót (IQ). Herényi bízik abban, hogy lesz egyfajta átvándorlás az IDF-ből az új szervezetbe, és így a párt nem veszti el a fiatalokat, csak a vezetés számára elfogadhatatlan IDF-es hangadókat.

Új szervezet, "nem felülről"

Az IDF-fel való viszony elmérgesedése után életre keltett új ifjúsági szervezetet az [origo]-nak nyilatkozva többen, köztük az IDF és a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági szervezete is azzal vádolták, hogy nem más, mint az MDF vezetésének érdekből megalkotott házi szervezete. Egy az IDF honlapján olvasható írás magát Herényi Károly frakcióvezetőt sejti az új szervezet alapítása mögött. Herényi ezt az [origo] kérdésére hülyeségnek nevezte.

Az viszont nyilvánvaló, hogy az IQ teljes hűségről biztosította az MDF vezetését. A szervezet alapítói az IQ elnöke, Horváth István szerint olyan fiatalok, akik azonosulni tudnak a párt céljaival, és úgy érzik, hogy az IDF nem azon az úton halad, mint a párt. Az IQ Horváth szerint "az MDF-fel való harmónia és a közös gondolkozás elősegítésére" jött létre, ellentétben a párt irányelveivel szembemenő IDF-fel. A január 3-án alapított, jelenleg még bírósági bejegyzés alatt álló szervezetet közel 100 fő alapította - mondta Horváth, tagadva, hogy a pártvezetésnek bármilyen kezdeményező szerepe lett volna az IQ létrehozásában.

Az IDF és az IQ között - a felszínen - egyelőre nincs látványosan ellenséges viszony, az IDF honlapján olvasható jegyzet - igaz, meglehetősen cinikus hangnemben - arról ír, hogy az IDF-esek szeretik az IQ-t, "velük vannak". Horváth is azt mondta az [origo]-nak, hogy az ifjúsági szervezetek alapvetően nincsenek haragban. Az azonban nyilvánvaló, hogy a két szervezet egymás vetélytársa lesz.

Az új szervezet nem csinál titkot belőle, hogy hosszú távon az IDF funkcióit, pártban betöltött pozícióit is átvenné, ha a párt megteremti ennek a jogi lehetőségeit (például az alapszabály módosításával). Azt is vállalják, hogy próbálják megszerezni az Almássy-Lasztovicza féle IDF-vezetéssel elégedetlen fiatalokat. Az IQ elnöke maga is IDF-tag; Lasztovicza Gábor szerint Horváth az IDF-gyűlések egyetlen opponenseként tűnt ki az ifjúsági szervezteben.

Egységet sürgető választások

Az MDF-nek nincs sok ideje rendezni a hozzá tartozó fiatalok sorait, hiszen idén nyáron európai parlamenti választások lesznek, ahol az ifjúsági szervezet segítségére is szüksége lehet. Ágh Péter, a Fidelitas ügyvezető alelnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy az ifjúsági szervezet elvesztésével az MDF mindenképpen sokat veszített, mivel egy pártnak a fiatalok aktivistaként komoly segítséget jelentenek a kampány során.

Herényi Károly szerint ugyanakkor a választások idején már számíthatnak majd az IQ segítségére, az IDF segítségéből pedig már nem kérnek. Ehhez azonban nem nagyon sietik el a szerkezeti váltásokat, a frakcióvezető szerint ugyanis az IDF ügye nem olyan súlyú, hogy azért soron kívül országos gyűlést hívjanak össze. "Az EP-választásokig még biztos lesz egy gyűlés, majd akkor sor kerül erre a kérdésre is" - mondta Herényi.