Emberrablás miatt nyomoznak a francia lány ügyében

Vágólapra másolva!
Már nem közigazgatási eljárásban kutat a rendőrség a december 4-én eltűnt francia diáklány után. A Legfőbb Ügyészség csütörtökön emberrablás miatt rendelt el nyomozást. A lányt januárban ketten is látni vélték Budapesten.
Vágólapra másolva!

Emberrablás miatt indított nyomozást a Legfőbb Ügyészség (LÜ) a Budapestről eltűnt francia diáklány, Ophélie Bretnacher ügyében - erősítette meg a Magyar Televízió értesülését az LÜ pénteken. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője szerint a mostani döntés nem azt jelenti, hogy az emberrablás megvalósult volna, hanem azt: teljes bizonyossággal nem állítható, hogy nem történt meg.

Budapesten látni vélték a lányt

A párizsi ügyészség újabb nemzetközi bűnügyi jogsegélyre irányuló megkereséssel kíván a magyar hatóságokhoz fordulni olyan emberek bejelentései kapcsán, akik azt állítják: több, mint egy hónappal az eltűnés után látták Ophélie Bretnachert Budapesten - jelentették pénteken a francia tömegtájékoztatási eszközök.

A párizsi ügyészség tájékoztatása szerint két szemtanú, egyikőjük ügyvéd, azt állítja, hogy január 10. és 15. között egy Ophélie-re hasonlító lányt látott Budapesten. Beszámolójuk szerint a lány zavartan viselkedett, és a belvárosban kérdegetett.

Az ügyvédnő azt mondta, hogy csak utólag jutott eszébe, hogy esetleg az eltűnt diáklánnyal találkozott, de mire visszament oda, ahol látta, már nem találta ott. Mindkét szemtanú bejelentést tett a rendőrségen, ahol az eléjük tett fényképek alapján a kéregetőben felismerni vélték Ophélie-t.

A párizsi ügyészség ezért azt kéri a magyar hatóságoktól, hogy folytassanak keresést Budapest kórházaiban, pszichiátriai ellátó helyein, rendelőintézetekben és egyéb beteggondozó helyeken.

A család ügyvédjének helyt adva rendelték el a nyomozást

A 22 éves Ophélie Bretnacher, aki Erasmus-program keretében szeptember óta tanult a Corvinus Egyetemen, december 4-én, a hajnali órákban tűnt el. A lány aznap este egyedül indult haza budai albérletébe egy pesti szórakozóhelyről. Táskáját - benne iratait és mobiltelefonját - a Lánchíd pesti oldalán találták meg.

A lány apja már korábban büntetőfeljelentést tett, de a Fővárosi Főügyészség ezt január 7-én elutasította. A rendőrség idáig közigazgatási eljárás keretében vizsgálta az eltűnés körülményeit, mivel nem találtak bűncselekményre utaló jeleket.

Borbély az [origo]-nak elmondta: a lány családjának jogi képviselője tett panaszt, ennek helyt adva rendelték el csütörtökön a nyomozást. A Legfőbb Ügyészség logikája szerint azért volt szükség a nyomozás elrendelésére, mert nem lehet kizárni, hogy bűncselekmény történt. A korábbi közigazgatási eljáráshoz képest szélesebb jogosítványokkal rendelkeznek mostantól a nyomozók, és nem köti őket olyan határidő sem, mint a közigazgatási eljárásban, amely legfeljebb 90 napig tarthatott volna - tette hozzá az LÜ szóvivője.

A rendőrség szerdán honlapján közzétette a Madách téri és a Roosevelt téri térfigyelő kamerák felvételeit, melyek a lány eltűnése idején készültek. A felvételeken hat ember látható az elhaladó lány közelében - a rendőrség bejelentette, hogy várja a jelentkezésüket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tafferner Éva pénteken az [origo]-nak azt mondta, egyelőre egyikük sem jelentkezett.

Az ügyben a II. kerületi rendőrkapitánysággal párhuzamosan nyomoznak a francia hatóságok is. "A francia hatóságok olyan ötleteket adtak, amelyek előmozdíthatják a nyomozást" - mondta Borbély, de a részletekről a nyomozás érdekeire hivatkozva nem beszélt.