A szmogriadó küszöbén áll Budapest

Vágólapra másolva!
Rendkívül szennyezett Budapest és több vidéki nagyváros levegője is, a fővárosban már elérte a tájékoztatási küszöböt, vagyis a szmogriadó első fokozatát. Ha nem javul a helyzet, hamarosan el kell rendelni a riasztási szintet is, ami a gépjárműforgalom korlátozásával járna. A helyzetet súlyosbítja a gázkorlátozás is, mert több erőmű olajtüzelésre állt át.
Vágólapra másolva!

Elérte a szmogriadó első, az úgynevezett tájékoztatási fokozatát a légszennyezettség Budapesten - közölte a fővárosi önkormányzat. A levegőben szálló mikroszkopikus por (PM10) koncentrációja két egymást követő napon, csütörtökön és pénteken két mérőállomáson - a Nagytétényi úton és Csepelen is - meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammot.

A legrosszabb a helyzet a XXII. Kerületi Tétényi úton, ahol a PM10 koncentrációja pénteken meghaladta a köbméterenkénti 150 mikrogrammot, vagyis az egészségügyi határérték háromszorosa volt a szennyezés. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) adatai szerint szombat reggel 8-kor még rosszabb volt a helyzet, a műszer 218,3 mikrogramm PM10-et jelez köbméterenként.

A szmogriadó következő, riasztási fokozatát akkor kell elrendelni, ha mennyiben a por mennyisége két napon át eléri a köbméterenként 100 mikrogrammot, és a meteorológiai előrejelzés sem bíztat javulással, például a szél feltámadásával. Az OLM műszerei péntek este és szombat délelőtt fővárosban több mérőállomáson is magasabb értéket mértek: a belvárosi Erzsébet téren 102,9, a budai Kosztolányi téren 110, Csepelen 112,4 mikrogramm a PM10 koncentrációja.

Erős a légszennyezés több vidéki városban is. Miskolcon a Széna téren 153, Kazincbarcikán 183, Szegeden 134, Pécsett a Szabadság útnál 107 mikrogramm PM10-et mértek köbméterenként.

Az [origo] Időjárás rovatát működtető ICI Interaktív Meteorológia előrejelzése szerint vasárnap reggel az országban szinte mindenhol ködös, párás lesz a reggel és a ködfelhő várhatóan az országban többfelé egész napra megmarad. Gyenge lesz a légmozgás, így a szennyezőanyag koncentrációjának csökkenésére nincs esély. Hétfőn és kedden szinte az egész országban marad a ködös, párás idő, mérsékelt délkeleti szél mellett. Várhatóan szerdától fog javulni a helyzet, felszakad a köd, mérsékelt szél mellett csapadékra is lehet számítani, ami kimossa a szennyezőanyagokat a légkörből.

A jelenlegi helyzethez hozzájárul az is, hogy a gázkorlátozás miatt egyes erőművek olajjal tüzelnek gáz helyett. Ez különösen a szálló por koncentrációját növeli. A gázhelyzetre hivatkozva azonban a főváros azt közölte: még szmogriadó esetén sem kérheti az ipari fogyasztóktól, hogy korlátozzák az olajtüzelésű berendezések használatát. Így egy esetleges szmogriadó elsősorban a gépkocsi használatát korlátozhatja: például Budapest egész területén nem közlekedhetnek majd a dízelautók, a Hungária körgyűrűn belül a tömegközlekedés, a taxik és a megkülönböztető jelzést használó járművek kivételével megtilthatják az autóforgalmat.