Korlátozzák az autóforgalmat a fővárosban a szmog miatt

Vágólapra másolva!
A magas légszennyezettségi adatok miatt a főpolgármester vasárnap 11 órától szmogriadót rendelt el a fővárosban. Ennek értelmében korlátozzák az autóforgalmat. Vasárnap csak a páratlan rendszámú, hétfőn csak a páros rendszámú autók közlekedhetnek. A BKV járatait sűrítik a szmogriadó idejére. A rendőrség nem büntet, csupán megkéri a lakosságot, hogy tartsa be a korlátozást. A levegőben levő szálló por mértéke vasárnap délelőtt kilenc vidéki városban is átlépte a riasztási küszöböt.
Vágólapra másolva!

Vasárnap 11 órától életbe lépett a szmogriadó Budapesten. A főpolgármester ezért elrendelte el a gépjárműforgalom korlátozását. Riasztást azért kellett elrendelni, mert a levegőben levő szálló por mértéke két napon át meghaladta a 100 mikrogrammot.

A szmogriadó miatt az autóközlekedésben bevezetett korlátozások betartására a rendőrség csak figyelmeztet, de nem büntet - közölte Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság vasárnap délutáni ülését követő sajtótájékoztatón.

Elmondta azt is: a taxitársaságok autói, függetlenül attól, hogy a gépkocsinak páros vagy páratlan a rendszáma, közlekedhetnek. A BKV sűríti járatait, például a HÉV vonalakon duplájára növelik a kapacitást. Demszky felkérte az érintett minisztériumokat, hogy a meglévő joghézag megszüntetésére - egy rendelet be nem tartását nem követi szankció - nyolc napon belül tegyenek javaslatot.

Nem tisztul a levegő

A szmogriadó értelmében a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, a páros napokon pedig csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek a főváros közigazgatási határán belül. Azaz vasárnap a páratlan rendszámú, hétfőn a páros rendszámú autók közlekedhetnek. Ennek betartását a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellenőrzi.

Vasárnap délután is nagyon magas volt a szálló por koncentrációja Budapesten: a 11 mérőállomásból 8-nál nem csak a 100 mikrogrammos küszöböt, de a 130 mikrogrammot is meghaladta. A délután egy órás adatok szerint a Nagyttényi útnál a szálló por mennyisége 175 mikrogramm volt, a belvárosban ennél némileg jobb a helyzet: a Kosztolányi téren 150, a Teleki téren 144, míg az Erzsébet téren 132 mikrogrammos koncentrációt mértek a műszerek.

Nem büntet a rendőrség

Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke az [origo]-nak azt mondta: mivel ilyen korlátozást korábban még soha nem vezettek be a fővárosban, így rendőrség nem büntet, csupán figyelmezteti a lakosságot, hogy tartsák be a rendeletet. A sajtófőnök szerint a jelenlegi tapasztalatok alapján módosítják majd a rendeletet, hogy az azt figyelmen kívül hagyókat milyen formában szankcionálják.

A BRFK sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták a főváros nagyobb bevezető pontjain, valamint a forgalmasabb útvonalakon ellenőrzik a rendőrök a rendelet betartását. Vasárnap azoknak az autosóknak sem kell semmiféle szankcióra számítaniuk, akik a rendőri figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva, páros rendszámú autóval közlekednek továbbra is - közölte a BRFK sajtóügyeletese.

A városban vasárnap számos autós nem tartotta be a korlátozást. Több tudósítónk tapasztalatai szerint is gyakran közlekedtek Budapest útjain páros rendszámú kocsik.

"A szmogriadó idején várható megnövekedett utazási igényekre csúcsidőben teljes kapacitással, napközben pedig járatsűrítéssel készül a BKV Zrt." - közölte a tömegközlekedési cég. A metrók 20 százalékkal, a HÉV-szerelvények 50 százalékkal, a felszíni BKV-járatok 10 százalékkal sűrűbben járnak majd. A Főpolgármesteri Hivatal vasárnap délután 5 órakor tart sajtótájékoztatót, amelyben a szmogriadó tapasztalatairól számol majd be. A tájékoztató a főváros védelmi bizottságának ülését követi.

Kivételek

A forgalomkorlátozások alól számos jármű mentesül. A tömegközlekedés járművei - BKV, MÁV, Volán - zavartalanul közlekedhetnek a főváros útjain. Nem érinti a korlátozás a megkülönböztető fény-és hangjelzéssel felszerelt autókat, a mentőket, a közüzemi szolgáltatókat, a honvédség, a rendőrség, a katasztrófa elhárítás, az önkormányzatok autóit, valamint a mozgáskorlátozott személyt szállító járműveket. Közlekedhetnek a tiszta gázüzemű és a hibrid hajtású autók. A kivételek közé tartoznak a DT betűjelű rendszámmal közlekedő diplomata járművek is.

Forrás: MTI
Az autók fele eregethet kipufogógázt szmogriadó idején

Az autóforgalom korlátozása mellett megtiltották a főváros egész területén a nyílt téri égetést is. A kialakult gázhelyzet miatt azonban a főváros a riadó ellenére sem kéri a gyáraktól az olajtüzelésű fűtőberendezések korlátozását. Így főként a gépkocsi használat korlátozásától várják a levegő minőségének javítását.

A szmogriadó elrendeléséről szóló - a korábbinál szigorúbb kormányrendelet - 2008. október 25-től lépett életbe. Eszerint a szmogriadó riasztási fokozatát akkor kell elrendelni, ha a por mennyisége két napon át eléri a köbméterenként 100 mikrogrammot, és a meteorológiai előrejelzés sem bíztat javulással, például a szél feltámadásával. A szálló por - PM10, vagyis a 10 mikrométernél kisebb szemcsék - aránya a Nagytétényi úti és a csepeli mérőállomás adatai szerint két, egymást követő nap meghaladták a riasztási küszöbértéket, további 6 mérőállomáson pedig szombaton elérték azt - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. A szmogriadó addig marad érvényben, amíg a szálló por aránya 24 óra alatt nem csökken a határérték alá.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Budapest vasárnap - köhögést, nehéz légzést okozhat a szmog

A szálló por egészségkárosító hatása közé tartozik, hogy izgatja a szem kötőhártyáját, a légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben gyulladást okozhat. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Veszélyeztetett népességcsoportok közé a légúti és keringési betegségben szenvedők, a gyermekek, az időskorúak, valamint az aktív és a passzív dohányosok tartoznak.

Vidéken is sok a szálló por

Országszerte magas a szálló por koncentrációja a nagyobb városokban, amelyek közül vasárnap 11 órakor kilencben meghaladta a riasztási küszöböt, azaz a 100 mikrogrammot. Az országos mérőhálózat adatai szerint Nyíregyházán volt a legmagasabb a szálló por-szennyezettség, 160,6 mikrogrammal. A risztási küszöb feletti mennyiséget mértek mérőállomások Esztergomban, Miskolcon, Székesfehérváron, Salgótarjánban, Vácon, Százhalombattán, Kecskeméten és Debrecenben is.

Ezekben a városokban - akárcsak Budapesten - akkor kell elrendelni szmogriadót, ha a szálló por mennyisége két napon át 100 mikrogramm felett marad a levegőben, és az időjárás változatlansága miatt nincs remény tisztulásra. A vasárnap 11 órás adatok szerint Dunaújváros, Szolnok, Szeged, Győr, Sopron, Tatabánya, Eger, Veszprém és Ajka levegője viszonylag tiszta volt.

Nyíregyházán figyelmeztették és óvintézkedésekre kérték a lakosságot, mert a városban is egészségtelen, 100 mikrogramm feletti a szálló por koncentrációja. A városiaktól azt kérték, dízelüzemű autóikat mostanában ne használják, és otthon mérsékeljék a fa- és széntüzelést is. A légszennyezettség kialakulásában az is közrejátszott Nyíregyházán, hogy a 16 ezer távfűtéses lakást ellátó helyi hőerőműben a gázellátási nehézség miatt áttértek a pakura-tüzelésre.

Miskolcon hétfőn ül össze egy katasztrófavédelmi szakemberekből álló szmogbizottság egy esetleges riadó elrendelésének szükségessége miatt - nyilatkozta az MTI-nek Csizmadia János, a miskolci önkormányzat építési és környezetvédelmi osztályának vezetője. A város már tájékoztatta lakosságát a szmogveszélyről.

Salgótarjánban is az autók otthon hagyását és a szén- és fatüzelés visszafogását kérik, emellett égetési tilalom van érvényben - közölte a városháza sajtóreferense, Gyurkó Péter az MTI-vel. A városban elhelyezett mérőállomás adatai szerint vasárnap délben Salgótarjánban 169,6 mikrogramm volt a szállópor mennyisége a levegőben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!