Vágólapra másolva!
Néhány nap alatt összesen öt ember vesztette életét a hideg miatt Szabolcs és Borsod megyében. Az áldozatok egyike sem volt hajléktalan, többen is fűtetlen lakásban töltötték az éjszakát. Egy hajléktalanokat gondozó szakember szerint a fagyhalál leginkább azokat fenyegeti, akik az otthontalanság határán, hideg lakásokban élnek.
Vágólapra másolva!

Feltehetően kihűlés okozta a halálát annak a két férfinak, akikre hétfőn találtak rá a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon, illetve Újfehértón - közölte a megyei rendőr-főkapitányság. Bűncselekményre utaló körülmény egyik esetben sem merült fel.

Hétfő délután Kocsordon a szociális gondozó talált rá egy házban az ott lakó 53 éves férfi holttestére. A férfi halálát valószínűleg kihűlés okozta: az adatok szerint úgy aludt el előző este, hogy előtte nem rakta meg a kályhát. A másik kihűléses haláleset szintén Szabolcs megyében, Újfehértón történt, ahol komfort nélküli, fűtetlen házában találtak meg egy 55 éves férfit.

Kazincbarcikán egy 69 éves nő halt meg egy fűtetlen lakásában, még 2008. december 31-én. Ez év első napján egy 50 éves révleányvári férfi családi házának kertjében elesett, majd az udvaron találtak tetemére. Január másodikán egy 73 éves zilizi férfi fűtetlen lakásában halt meg. Szakértői vélemények mindhárom esetben a halál okaként a kihűlést állapították meg.

Az elmúlt időszakban összesen tíz kihűléses haláleset történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, míg a korábbi télen összesen tizennégy. A rendőrségi közlés szerint az esetek többségében kocsmából hazafelé tartó emberek alszanak el az út mentén - nem ritkán saját házuk közelében -, vagy saját, fűtetlen lakásukban hűlnek ki. Mire megtalálják őket, már nem lehet rajtuk segíteni.

Borsod megyében hárman vesztették életüket a hideg miatt az elmúlt napokban. Az idei téli időszakban a Szabolcsban kihűltek között nem volt hajléktalan, és a Borsodban meghaltak sem voltak otthontalanok. Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: telente 300-400-an halnak meg kihűlés miatt, közülük mintegy félszázan hajléktalanok, a többiek pedig "valahol a hajléktalanság határán", fűtetlen otthonukban fagynak meg.