Sólyomtól kér kegyelmet egy áramtolvaj

Vágólapra másolva!
Kegyelmet kér a köztársasági elnöktől az a sajókazai roma férfi, akinek - több más büntetése mellett - öt hónapot kellene börtönben töltenie azért, amiért évekig lopta az áramot. A hatgyerekes férfi arra hivatkozik, hogy régóta nem kap munkát, ezért nem tudta rendezni az áramszámlát.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnöktől kért kegyelmet az a sajókazai hatgyermekes roma férfi, akit még 2008-ban áramlopás miatt letöltendő szabadságvesztésre ítéltek - írta hétfőn a BorsodOnline. December 31-én a Népszabadság számolt be arról, hogy áramlopásért börtön vár az észak-borsodi Sajókaza munkanélküli családjaira, miközben esélyük sincs arra, hogy ki tudják fizetni a számláikat. A lapnak azt mondták, azért lopják az áramot, mert a villanyórájukat már régen kikötötték. Nem azért lopom az áramot, mert tolvaj vagyok, hanem mert nincs állásom, nem tudom fizetni a számlát - mondta egyikük.

A BorsodOnline hétfőn azt írta, hogy a cigány férfinak hamarosan börtönbe kell vonulnia korábban elkövetett csalás és okirat-hamisítás miatt, és le kell töltenie az áramlopás miatt most kiszabott öt hónap büntetését is. Több más falubelire is hasonló sor vár.

A hatgyermekes cigány férfi ezért kegyelemet kért a köztársasági elnöktől. Arra hivatkozik, hogy régóta nem kap munkát, jövedelme messze elmarad a felhalmozódott közüzemi tartozások összegétől. Az áramszolgáltató ezért már 2006-ban kikapcsoltatta a villanyórát, így hosszú ideje szabálytalan áramvételezéssel biztosította a világosságot a lakásban.

Stefán László, Sajókaza polgármestere szerint az önkormányzat hivatalosan eddig nem tudott a dologról, a község a lehetőségeihez képest segítséget nyújtana a bajba jutottaknak, de annyi pénzük nincs, amennyivel az adóssághalmazt ki tudnák egyenlíteni.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a családokkal szemben eljáró hatóságok köréből az elmúlt 15 évben egy sem akadt, amely a jog szerint járó segítséget felkínálta volna számukra.