Katasztrófa-kategóriákba sorolják a településeket

Vágólapra másolva!
Egy készülő kormányrendelet az alapján osztaná négy kategóriába a magyarországi településeket, hogy mekkora katasztrófavédelmi kockázatnak vannak kitéve. A jogszabály előírná azt is, hogy minden település, még a legkisebb falu is készítsen katasztrófavédelmi tervet - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Hamarosan valamennyi magyarországi települést felülvizsgálnak, hogy melyik polgári védelmi kategóriába tartozik - írja a Népszabadság.

Eddig azok, amelyek elég távol voltak a vegyi üzemektől, az áradással fenyegető folyóktól, kimaradtak a besorolásból. Egy most készülő kormányrendelet szerint viszont a legkisebb faluban is veszélyelhárítási résztervet kell készíteni.

A jogszabály négy kategóriát hozna létre. A legveszélyesebb kategóriába, azok települések tartoznának, amelyek a paksi atomerőmű három kilométeres körzetében találhatók. Kiemelt kockázatúnak minősítik az igazgatási, ipari infrastrukturális központokat, közlekedési csomópontokat és a nagyobb vegyi üzemeket. Vagyis ide sorolják a főváros nagyobb részét, a megyeszékhelyek zömét és az ipari központok többségét, 138 települést.

A második csoportba tartozna Paks harminc kilométeres környezete és az árvízveszélyes területek mellett azok a települések, amelyek a veszélyes áruk szállítását lebonyolító közlekedési útvonalak csomópontjaiban helyezkednek el. Ennél a két kategóriánál biztosítani kell a lakosság kimenekítésének feltételeit, szükség esetén védőeszközöket is. A Népszabadság szerint ez önmagában többmilliárdos programot jelent.

A harmadik kategóriába azok a települések kerülnének, ahol földrengés- vagy földcsuszamlásveszély fenyeget, ahol repülőtér vagy a legalább tízezer főt ellátó közmű található. Ide csupán kétszáz település tartozik. Ezekben veszélyhelyzet esetén sem írnának elő központi riasztást, és kitelepítésre is csak akkor kell készülni, ha mérgező anyag szabadulhat ki.

Az összes többi helységet a legkisebb kockázatot jelentő negyedik csoportba sorolnák, ahol a lakosságot főként saját maga mentésére készítenék fel.