Horn Gábor: Az SZDSZ ellenzi az áfaemelést

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ semmiképpen sem támogatja az áfaemelést - mondta péntek reggel Horn Gábor, a párt ügyivője a Nap-kelte című műsorban.  Az SZDSZ szerint ehelyett a költségvetés kiadási oldalát kell csökkenteni. A Fidesz szintén elutasítja a miniszterelnök által bejelentett intézkedéscsomagot.
Vágólapra másolva!

Az áfaemelésre nemmel kell szavaznunk, mert rossz, káros megoldásnak tartjuk - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában pénteken. Az SZDSZ ezt a lépést semmiféle "árukapcsolás" esetén sem támogatja - tette hozzá.

Horn örömteli érzésnek, de megkésettnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csütörtöki parlamenti ülésen az SZDSZ programjának bizonyos elemeit sorolta fel a kormány által javasolt intézkedéscsomagban. Az ügyvivő szerint az SZDSZ azért tartja rossznak az áfaemelés ötletét, mert nagyobb kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna, mivel a régióban 19-20 százalék az áfa-kulcs, és nem lenne jó kiszállni ebből rendszerből.

Áfaemelés nélkül is meg lehetne lépni a kabinet által tervezett intézkedéseket, hiszen az adókedvezmények eltörlése jelentős, akár 300-500 milliárd forintos tétel is lehet - mondta Horn, aki megemlítette azt is, hogy a miniszterelnök 300 milliárd forintnyi megtakarítás lehetőségét látja a költségvetésben. " Ez a két tétel már 600 milliárd forint, áfaemelés nélkül is meg lehetne lépni a terveket" - tette hozzá. "Vannak más megoldások, az SZDSZ továbbra is az állítja, hogy jelentős a tartalék a költségvetés kiadási oldalán, adónöveléssel a jelenlegi problémát most nem lehet kezelni".

Bár már a 2009-es költségvetés tavalyi előkészítésekor lehetett látni, hogy a kabinet számításai nem jók, és nagyobb tartalékra lett volna szükség, az SZDSZ azért szavazta meg a büdzsét, mert még egy rossz költségvetés is jobb, mintha az országnak nem lenne elfogadott büdzséje - mondta Horn, aki szerint a rossz és a még rosszabb lépés között kellett mérlegelni.

Magyarország azért van ilyen helyzetben, mert nem tudtuk megoldani a strukturális problémákat, és ebben az SZDSZ-nek is megvan a felelőssége - ismerte el Horn Gábor. Szerinte az SZDSZ "tettestárs" lett, és most úgy tudja ezt a felelőséget "levakarni" magáról, hogy ha bebizonyítja: felelős, az értékeit következetesen vállaló ellenzéki párt, amelynek fontosabb az ország érdeke, mint az, hogy hány százalékos a támogatottsága.

A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor pénteki sajtótájékoztatóján súlyos megszorító csomagnak nevezte a miniszterelnök által bejelentett intézkedéseket. A Fidesz szerint az áfaemelés a szegényeket sújtja majd, és az ingatlanadó bevezetése is súlyos szociális következményekkel járna. Navracsics azt mondta: "borítékolható", hogy a családi pótlék bruttósítása tehernövekedéssel jár majd, és nem járna mindenkinek alanyi jogon a juttatás.