Lehűtötte az adócsökkentést várókat Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Konkrét számok helyett stratégiai kérdésekről kíván vitát folytatni csütörtökön a parlamentben Gyurcsány Ferenc kormányfő. A miniszterelnök a szerdai kormányülés után azt mondta, átfogó adó-, foglalkoztatási és szociális reformot kíván elindítani, és ismét nekiveselkedne a politikai rendszer átalakításának is. A radikális adócsökkentés szerinte nem járható út, mert az letérítené az országot az egyensúlyi pályáról.
Vágólapra másolva!

"Megerősítem, amit korábban többször mondtam: szerintem Magyarországon nincs lehetőség radikális adócsökkentésre" - mondta szerdán, a kormányülés utáni sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint csak adóreformra van lehetőség, de csak akkor, ha az együtt jár a foglalkoztatási és szociális rendszer reformjával, illetve átrendezi az adórendszer belső szerkezetét, hogy "jobban megérje dolgozni, mint eddig".

Gyurcsány fontosnak nevezte, hogy az ország továbbra is az egyensúlyi pályán maradjon, nem csak hosszú, hanem rövid távon is. "Nem szabad a tűzzel játszani" - mondta a kormányfő, aki szerint felelőtlenség radikális adócsökkentésről beszélni, még akkor is, ha az népszerű lehet a választók körében.

A kormány három témakörben terjeszt javaslatokat az Országgyűlés elé a csütörtöki rendkívüli ülésen - mondta a miniszterelnök. Az első a rövid távú intézkedésekről szól, például hogyan lehet megvédeni a lakáshitellel rendelkezőket a válság hatásaitól, vagy hogyan lehet "a mainál több pénzt teremteni a bankrendszerbe".


A második témakör Gyurcsány szerint egy középtávú nemzeti stratégia kialakítása lenne, amely magában foglalná azokat az intézkedéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy Magyarország megerősödve kerüljön ki a gazdasági világválságból. Ehhez a kormányfő szerint egy sor olyan intézkedést is meg kell hozni, amelynek pozitív hatásai csak évekkel később jelentkeznek.

A miniszterelnök emellett ismét tárgyalásokat kezdeményezne a politikai rendszer megreformálásáról, például a kisebb parlamentről vagy a pártfinanszírozásról. Erre Gyurcsány szerint azért is szükség van, mert egyértelműen látszik, a választók nagyobb része bizalmatlan a politikával szemben. Az átalakításhoz ugyan kétharmados törvényeket kell módosítani, de a kormányfő szerint tárgyalni kell és kezdeményezően kell fellépni ebben a témában is.

Gyurcsány azt mondta, a csütörtöki parlamenti ülésen nem fog konkrét intézkedésekről beszélni. A parlament előtt a kormányfő főként nemzetstratégiai vitát kíván folytatni, amelyben kialakulhatnak azok a keretek, amelyeket a következő, február 16-ra kitűzött ülésig konkrét számokkal kell megtölteni. A miniszterelnök "pontatlannak" és "félretájékoztatásra alkalmasnak" nevezte a Népszabadság szerdai számában megjelent értesülést, amely szerint a kormány ötszázalékos járulékcsökkentésre és ennek kompenzálására áfaemelésre készülne.