Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vitába száll Gyurcsány a Sólyom-köszöntővel

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint Sólyom László túl sötét képet festett az ország állapotáról újévi beszédében. A kormányfő egy interjúban azt mondta a köztársasági elnökről, hogy "ebben az országban nem csak az van, amit ő mond". A nyilatkozat újabb megnyilvánulása az államfő és a kormány közötti konfliktusos viszonynak.
Vágólapra másolva!

"Nem egyszerűen pesszimista, hanem engem egy szürkére festett képre emlékeztet" - így jellemezte Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédét. "Ebben az országban nem csak az van, amit ő mond. Ebben az országban egy sor teljesítmény van" - tette hozzá a kormányfő a hétfőn sugárzott interjúban az MTI beszámolója szerint.

Sólyom a január elsején közvetített beszédben valóban borús képet festett az ország állapotáról. "Csak ha az általános rossz hangulat, a városok, falvak, és a szolgáltatások leromlása, az erőszak terjedése, a mindennapi kapcsolatokat elöntő türelmetlenség és kíméletlenség, majd az elszegényedés átcsap egy határon, csak akkor fogunk majd arra gondolni, hogy ezek bizony nem véletlenek, hanem következményei valaminek?" - fogalmazott az államfő.

A köztársasági elnök ugyan ebben a beszédben tartózkodott a kormány kritikájától, korábbi nyilatkozataiban azonban nyíltan bírálta az ország vezetését és a kormányzó pártot is, és őt is érték ahhoz hasonló bírálatok, mint ami elhangzott a mostani Gyurcsány-interjúban.

Sólyom decemberben a Heti Válasznak adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte "napi alkukon élő kisebbségi kormánnyal" nehezen lehet hosszú távú programot alkotni. Ez egyértelmű üzenet volt Gyurcsány Ferencnek, aki viszont épp az év utolsó heteiben kezdte el hangoztatni, hogy újra akarja kezdeni az állítása szerint korábban elakadt nagyszabású reformokat.

Szintén decemberben csúcsosodott ki a konfliktus Sólyom és az MSZP között, amikor a parlamentben elbukott az államfő jelöltje, Havasiné Orbán Mária a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Titkos szavazás volt ugyan, de mivel a többi párt támogatta a jelöltet, ezért nyilvánvaló volt, hogy a szocialisták buktatták meg.

Sólyom erre kemény szavakkal reagált, szerinte ugyanis "szégyellni való" kifogásokat hozott fel az MSZP a jelöltje ellen, amire viszont a szocialisták azt válaszolták, hogy "az államfőnek nem dolga a független mandátummal rendelkező országgyűlési képviselők szavazatának minősítése, képviselők és frakciók sértegetése".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről