Magyar is lesz EU megfigyelői küldöttségében

Vágólapra másolva!
A Földgázszállító Zrt. egyik munkatársa is tagja annak az EU-s delegációnak, amely pénteken az érintett térségben ellenőrzi az Oroszországból Ukrajnán át érkező gázszállítást. A megfigyelő csoport ellenőrei bármit vizsgálhatnak, aminek szerepe lehet a gázáramlás biztosításában. A független ellenőrzői csoport létrehozását még január elején Oroszország javasolta.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió megfigyelői között lesz egy magyar szakember is, aki ellenőrizheti az Oroszországból az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállítást - mondta Zsuga János, a FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója pénteken a tv2 Tények Reggel című műsorában.

A vezérigazgató elmondta, hogy a Földgázszállító Zrt. egyik kollégáját delegálták a bizottságba, akit csütörtökön kértek fel, hogy készülődjön, és pénteken indul.

Csehország, az EU soros elnöke csütörtökön késő este jelentette be, hogy Oroszország megállapodott az Európai Unióval azokban a feltételekben, amelyek alapján megfigyelők ellenőrizhetik az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállításait. A megállapodás szerint az ellenőrök bármely olyan helyszínen megfigyeléseket végezhetnek, amelynek szerepe van a gázáramlás biztosításában.

Zsuga János szerint csütörtökön a gázfogyasztás 61,5 millió köbméter volt Magyarországon. Pénteken arra számítanak, hogy a hideg miatt 66 millió köbméterre növekszik a fogyasztás.