Gázkrízis - hírösszefoglalók és elemzések

Vágólapra másolva!
Mik volt az előzményei az egész Európát sújtó gázkrízisnek, hogyan bontakozott ki a probléma Magyarországon, és vajon milyen forgatókönyvekkel lehet számolni? Összegyűjtöttük a témával kapcsolatos cikkeinket.
Vágólapra másolva!

Kedd - Január 20.

Megérkezett Magyarországra az orosz gáz
Kedden kora délután Magyarországra is megindult a földgázszállítás Ukrajna irányából - közölte az FGSZ Földgázszállító. Az orosz Gazprom reggel jelentette be, hogy a szállítás újraindult Európa felé, Ukrajna pedig fogadja és továbbítja a gázt. Ha semmi nem jön közbe, kedden 10 millió köbméter orosz gáz érkezik Magyarországra, január 6-a óta először.

Hétfő - Január 19.

Aláírták az orosz-ukrán gázszerződést
Aláírta az orosz gáz szállításáról és importjáról szóló szerződést az ukrán Naftogaz és az orosz Gazprom hétfő délután. Az aláírást az utolsó pillanatig halogatták, Julia Timosenko a szombati megegyezés után még hétfőn is tárgyalóasztalhoz ült Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel. A szerződés megkötésével minden elvi akadály elhárult a gázszállítás újraindítása elől. Juscsenko energiabiztonsági megbízottja azonban nem elégedett a végeredménnyel, szerinte Ukrajna ugyanannyit kellene, hogy fizessen a gázért, mint Magyarország. Hétfő estig nem érkezett hivatalos értesítés Magyarországra a gáz újraindításáról.

Vasárnap - január 18.

Ukrajna beadta a derekát - hétfőtől újra jöhet a gáz
Megállapodott a gáz áráról Ukrajna és Oroszország, így hétfőtől akár meg is indulhat a gázszállítás Európába. Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerint ugyanakkor azt még nem lehet tudni, hogy Magyarországra mikor érkezik meg a gáz. A megegyzést végül az könnyítette meg, az ukránok beleegyeztek, hogy egy rövidtávú kedvezmény mellett a jövőben piaci áron, az eddigi ár dupláján veszik a gázt az oroszoktól.

Bolgárok tüntettek egy atomerőmű újraindításáért
Több mint tízezren tüntettek Bulgáriában a kozloduji atomerőmű régi, már leállított reaktorainak újraindításáért. A gázválság súlytotta országban az EU-csatlakozás miatt kellett korábban kivonni a forgalomból az elavult reaktorokat.

Szombat - Január 17.

Putyin: Hamarosan felújul a gázszállítás
Vlagyimir Putyin azt ígérte, hogy hamarosan felújul az orosz földgázszállítás Európába Ukrajnán keresztül. Az orosz kormányfő Julia Timosenko ukrán kormányfővel tárgyalt szombat este, miután délután eredménytelenül ért véget a gázszállítási problémák rendezésére Moszkvába összehívott csúcstalálkozó. Az orosz és az ukrán kormányfő utasítást adott a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán energetikai cégnek, hogy foglalják írásba megállapodásukat, amelynek aláírásával lezárulhat a gázvita.

Továbbra is van elég gáz Magyarországon
Ukrajnából továbbra sincs hivatalos értesítés az orosz földgáz érkezéséről, de szombaton sem kell korlátozásra számítani Magyarországon - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. A szombaton várható felhasználásnál 8-10 millió köbméterrel több gáz áll rendelkezésre.

Péntek - január 16.

Hiteleznék Ukrajnának a technológiai gázt
Nyugat-európai energiacégek maguk segítenék ki az ukránokat, hogy megindulhasson a tranzit, a technológiai gázt hitelbe adnák az ukránoknak, az ezt intéző konzorcium még pénteken felállhat. Az orosz-ukrán gázvitában továbbra sem született megállapodás, így Ukrajnán keresztül nem érkezik gáz Európába. Pénteken Berlinben tárgyal Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, szombaton pedig Moszkvában rendeznek gázügyi csúcstalálkozót. Magyarországon az enyhébb idő miatt kevesebb gáz fogy.

Csütörtök - január 15.

Feloldották a gázkorlátozást
Az időjárás enyhülése miatt délelőtt feloldották az egyes kategóriába tartozó ipari fogyasztókra vonatkozó gázkorlátozást. A Földgázszállító Zrt. szerint az elkövetkező napokban biztosan nem várható korlátozás, a reptér déltől visszaállt, a tatabányai lakásokat viszont továbbra is olajjal fűtik. Magyarországon csütörtökön is lesz elég gáz, noha továbbra sem érkezik Ukrajna felől szállítmány. Szombaton Oroszország és Ukrajna gázcsúcson tárgyal a gáz újraindításáról, ahol elképzelhető, hogy Magyarország is jelen lesz.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Nézze meg fotóriportunkat a hazai földgázkitermelésről - a galériához kattintson!

Szerda - január 14.

Magyarország is ott lesz a szombati gázcsúcson
Ha az időjárás az előrejelzéseknek megfelelően alakul, akkor egy hétig biztos nem kell újabb gázkorlátozást bevezetni Magyarországon, még ha nem is jön Ukrajnán át gáz - közölte az energiaügyi miniszter. Szombaton Moszkvában próbálnak megoldást talalálni a gázvitára a krízis miatt érintett országok. Az MTI szerint Magyarország is képviseltetei majd magát a gázcsúcson.

Kedd - január 13.

Elakadt az orosz gáz az ukrán határon
Hiába nyitotta meg a Gazprom a gázcsapokat kedd reggel, az orosz gáz nem jut el az ukrán rendszerbe. Az oroszok szerint Ukrajna akadályozza a gáztranzitot, az ukrán Naftogaz szerint viszont a Gazprom a hibás, mert nem közölte időben az elindított gáz mennyiségét és útirányát. A gázszállítás késése Magyarországon még nem okoz problémát, hiszen a keddi fogyasztás becslésénél még nem kalkuláltunk a kelet felől érkező import gázzal.

Hétfő - január 12.

Már nincs okuk elzárva tartani a gázt az oroszoknak
Kiegészítések nélkül is aláírta Ukrajna az Európába irányuló orosz gázszállítások tranzitjának ellenőrzéséről szóló megállapodást. Az egyezség vasárnap a hozzácsatolt ukrán kiegészítések miatt nem lépett érvénybe, mert az oroszok elfogadhatatlannak tartották azokat. Oroszországnak most már nincs oka visszatartani a gázszállítást. Hétfőn az orosz Gazprom vezetője Brüsszelbe utazik, hogy ő is újra aláírja az egyezséget.

Vasárnap - január 11.

Elfogadta az orosz ellenvetést Kijev a gázügyben
Ukrajna újra aláírta az Európába irányuló orosz gázszállítások tranzitjának ellenőrzéséről szóló megállapodást. Az orosz fél ennek a megállapodásnak az érvényességéhez köti az európai gázszállítás újraindítását. Kijev vasárnap hajnalban már egyszer aláírta a dokumentumot, ám megjegyzéseket fűzött hozzá, ami miatt az oroszok érvénytelennek tekintették a megállapodást, és nem nyitották meg a gázcsapokat.

Megegyeztek az ellenőrzésről, vasárnap már jöhet a gáz
Az EU, az oroszok és az ukránok is aláírták az Ukrajnán át szállított orosz gáz tranzitjának nemzetközi megfigyeléséről szóló jegyzőkönyvet. Ezzel megnyílhat az út az európai gázszállítás előtt, az oroszok akár már vasárnap kinyithatják a csapokat. Magyarország szombattól a gázkrízisben súlyosan érintett Szerbiába Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba is küld földgázt saját tartalékaiból.

Forrás: AFP
Fogy a gáz Európában, a tél pedig egyre keményebb - a galériához kattintson!

Szombat - január 10.

Újraindít egy atomreaktort a gázhiány miatt Szlovákia
Egy héten belül újraindítja a bohunicei atomerőmű második blokkját Szlovákia. Az európai uniós csatlakozás feltételeként tavaly decemberben leállított reaktor újraindítását a gázhiánnyal indokolta Robert Fico szlovák kormányfő. A Greenpeace azonnal tiltakozott a lépés ellen.

Szombattól Boszniának is adunk gázt
Szombattól Szerbiába mellett Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba is küld földgázt Magyarország. A szállítások azonnal megszakíthatók, ha az ország gázellátása veszélybe kerül. Ukrajnából pénteken sem érkezett Magyarországra földgáz, így a lakosságot továbbra is takarékoskodásra szólítják fel. Oroszország és az Európai Unió aláírta azt a jegyzőkönyvet szombaton, amely az Európának Ukrajnán át szállított orosz gáz tranzitjának megfigyeléséről szól. Az EU-nak Kijevben sikerült szóbeli megállapodást elérnie Ukrajnával arról, hogy a megfigyelő csoportban az orosz fél szakemberei is részt vegyenek, Kijev ugyanakkor tiltakozik a Gazprom-érdekeltségű nyugat-európai megfigyelők jelenléte ellen.

Péntek - január 9.

Hétfőtől gázszünet lesz több középiskolában
Azon vitatkozott a megyei önkormányzatok szövetsége és az oktatási tárca, hogy a közoktatási törvény értelmében el lehet-e rendelni iskolaszünetet a gázhelyzet és a hideg miatt. A megyei önkormányzatok körülbelül fele rendelt el hétfőtől valamilyen tanítási szünetet. Van, ahol csak egy intézményt érint a gázszünet, más megyében 15 iskolában nem lesz tanítás.

Nem találjuk Gyurcsányék 3 milliós spórolását
Gyurcsány Ferenc kormányfő és Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerint a magyar lakosság szerda este a vártnál 3 millió köbméterrel kevesebb gázt használt, amivel önkorlátozást vállalva járult hozzá a gázfogyasztás csökkenéséhez. Az [origo] szerette volna megtudni, kik voltak a legtakarékosabbak, de kiderült, hogy a lakosságot ellátó öt nagy gázszolgáltatónál vagy egyáltalán nem, vagy csak alig csökkent a lakossági fogyasztás mértéke. A pontos megoldást a kormányszóvivői iroda sem tudja.

A Gazprom kész újraindítani a gázszállítást
Dél körül Kijevbe érkezett az Európai Unió megfigyelőinek első csoportja. A Gazprom szerint azonnal újraindítják a gázszállítást Európába, amint aláírták a megfigyelőkről szóló megállapodást. Ennek érdekében Kijevbe utazik Mirek Topolanek, az EU soros elnöke is. A gázszállítás visszaállításának azonban meg kell teremteni a technikai feltételeit, így három napba is beletelhet, mire újra orosz gáz érkezik Ukrajnán át. Magyarországon a hideg miatt nő a fogyasztás, de lesz elég gáz, és pénteken is segítünk a fagyoskodó Szerbiának.

Magyar tagja is lesz EU megfigyelői küldöttségének
A Földgázszállító Zrt. egyik kollégája is részt vesz az Európai Unió delegációjában, akik az Oroszországból Ukrajnán át érkező gázszállítást ellenőrzik. A megfigyelő pénteken indul.

Csütörtök - január 8.

Putyin megígérte a gázt Európának
Újra érkezik orosz gáz Európába, ha független megfigyelők érkeznek Ukrajnába a szállítás ellenőrzésére - közölte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő. Az Európai Unió pénteken elküldi ellenőreit Ukrajnába. A megfigyelőkről csütörtök este született megállapodás, de az egyelőre nem világos, hogy ez mennyiben oldja meg a válságot. Magyarországon csütörtök reggel részben feloldották a gázfelhasználás korlátozását. Várhatóan több gáz érkezik Ausztriából, kevesebbet fűtött a lakosság és már a stratégiai tartalékhoz is hozzá lehet férni. A stabil helyzet lehetővé teszi, hogy Magyarország kisegítse Szerbiát.

"Nem vagyunk fontosak" - Oroszország-kutató a gázvitáról
Négy-öt napon belül valamilyen megegyezéssel véget ér az orosz-ukrán gázvita a Magyar Külügyi Intézet Oroszország-kutatója, Deák András György szerint. Az EU megelőzhette volna a bajt, ha idejében gondolkodik, és közvetít a két fél között - erre viszont pár nappal ezelőttig nem volt hajlandó. A kutató szerint a krízis, amely hosszú távon leállítaná a gáztól elzárt országok gazdaságát, gyakorlatilag egy "vacak kis üzleti vita", ami azonban mégis fontosabb Európánál.

18 megyében lesz iskolai gázszünet
18 megyében rendeltek el háromnapos iskolai szünetet jövő hétfőtől az önkormányzatok által fenntartott középiskolákban, hogy takarékoskodjanak a gázzal. Fejér megyében 13 iskolában nem lesz tanítás.

Nem jár kártérítés a gázvita miatt leálló cégeknek
Több cég leállt szerdán részben vagy teljesen a gázkorlátozások miatt. A csökkentett termelésből keletkezett károk mértékét az [origo] által megkérdezett cégek egyelőre nem tudják megbecsülni. Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint a cégeknek nem jár kártérítés, a leállást szabályozó kormányrendelet pedig nem veti fel ennek a lehetőségét.

Szerda - január 7.

Egyelőre elbírja a rendszer a gázfogyasztást
A szerda esti állapot szerint várhatóan nem kell újabb gázkorlátozást bevezetni Magyarországon, de a helyzet bármikor megváltozhat, így az újabb megszorításokról egyelőre nem született döntés - derül ki a Földgázszállító Zrt. szerda esti közleményéből. Ukrajna javaslatot tett a gázvita megoldására, de a Gazprom szerint nem komoly az ukrán vezetés tárgyalási szándéka. Az orosz-ukrán gázvita miatt sok európai országban akadozik az ellátás, Magyarországon több nagy üzem leállt.

Már tud lelkesedni az álomvezetékért Gyurcsány
Bár korábban álomnak nevezte a Nabucco gázvezetéket, az ukrán gázcsapok elzárása után már ezt a projektet tartja a legfontosabbnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A parlament és a kormány valóban tett több lépést az európai gázvezeték érdekében, de csak az után, hogy külön megállapodást kötött Moszkvával az oroszok rivális vezetékéről.

Mégsem kell dolgozni ezen a szombaton
A gázellátási problémák miatt mégsem lesz munkanap január 10-e, szombat - erről a miniszterelnök javaslatára döntött az Országos Érdekegyeztető Tanács. A kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy az előrejelzések szerint pénteken és szombaton még az eddigieknél is hidegebb lesz, és egy pihenőnapon kevesebb gáz fogy.

Kedd - január 6.

Mi lesz velünk orosz gáz nélkül?
Krízishelyzet alakult ki Magyarországon, Ukrajna felől kedd délután óta egyáltalán nem érkezik földgáz. A magyar tartalékok a keddi fogyasztás és a hazai kitermelés mellett több mint 2 hónapra elegendőek. A korlátozás először a nagyfogyasztókat érintheti, de szélsőséges esetben a kommunális fogyasztók vagy a lakosság is a bőrén érezheti a hiányt. Mit kell tudni a gázválságról és mi történhet velünk?

Újabb nagyfogyasztóktól vonták meg a gázt szerdán
A második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is elrendelte az FGSZ Földgázszálító Zrt. szerdán reggel 8 órától. Az erőművek gázfelhasználásában már kedd éjjel korlátozásokat vezetnek be a gázellátás biztonsága érdekében, a Földgázszállító Zrt. szerint ugyanakkor a lakosság ellátása nincs veszélyben, a készletek hetekre elegendőek. Az Ukrajna felől érkező orosz gáz szállítása kedd délután teljesen leállt, azóta van szükség egyre nagyobb korlátozásokra.

Hétfő - január 5.

Hétfő délutántól kevesebb gázt küldenek az ukránok
A korábban vállalt 38 helyett csak 30 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra Ukrajnán keresztül - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Hétfőn délután négytől valóban csökkenni kezdett a gázszállítás intenzitása, Molnár szerint azonban az sem okoz ellátási problémát, ha kiesik 8 millió köbméter, mivel azt a tározókból pótolni lehet. Az E.on szóvivője szerint hónapokra elég a tartalékgáz, a miniszter szerint kizárt a lakossági fogyasztás korlátozása.

Vasárnap - január 4.

Gázellátási zavart jósol az EU-nak Ukrajna
Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz egymásra hárítja a felelősséget amiatt, hogy január elseje óta kevesebb gáz érkezik Európa több országába. Az oroszok keresetet nyújtottak be az ukrán Naftogaz ellen, amire az ukránok ellenkeresettel válaszoltak. Ha a felek nem jutnak egyezségre, akkor az ukrán illetékes szerint tíz-tizenöt nap múlva gondok lehetnek Európa gázellátásában. Magyarországra egyelőre a kellő mennyiségű gáz érkezik.

Szombat - január 3.

Lassabban érkezik Magyarországra az orosz gáz
Az orosz-ukrán vita ellenére továbbra is megfelelő mennyiségű gáz érkezik Magyarországra. A gázcsövekben azonban szombaton a nyomás alacsonyabb volt a szerződésben vállalt mértéknél, ami azt jelenti, hogy az Ukrajna által garatált mennyiség hosszabb idő alatt érkezik meg. Szombaton a Gazprom orosz gázipari cég bejelentette: feljelenti ukrán partnerét a tranzitgáz megcsapolása miatt. Az ukrán cég azonban tagadja, hogy más országok gázához nyúlna.