Alkotmánybírákra várnak a rádiópályázatokkal

Vágólapra másolva!
Nem ír ki frekvenciapályázatot a két országos kereskedelmi rádió frekvenciájára az ORTT, mert meg akarják várni, hogy az Alkotmánybíróság véleményt nyilvánítson a médiatörvény módosításáról. A törvényt Sólyom László vitte a testület elé, mert aggályosnak tartotta, hogy pályázat nélküli újrázási lehetőséget kapott volna a két nagy rádió.
Vágólapra másolva!

Elhalasztotta a két országos kereskedelmi rádió - a Sláger és a Danubius - idén novemberben lejáró koncessziójának megpályáztatását az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - értesült az [origo]. Az információt a médiahatóság csütörtöki ülését követően az egyik tag is megerősítette az MTI-nek.

A halasztást a Fidesz által delegált Szalai Annamária javasolta. A név nélkül nyilatkozó tag szerint a testület kétharmados többséggel egyetértett, és úgy döntött: addig nem lépnek az ügyben, amíg az Alkotmánybíróság nem hozza nyilvánosságra a decemberi médiatörvény-módosítás normakontrolljának eredményét.

Az ORTT elnöke, Majtényi László törvénysértőnek nevezte az MTI megkeresésére a döntést, és azt mondta, hogy a napokban közzé is teszi az ügyben megfogalmazott különvéleményét.

A médiatörvény-módosítást a parlament által négypárti egyetértésben, nagy többséggel fogadta el december elején, Sólyom László köztársasági elnök azonban nem írta alá, hanem véleményezésre elküldte az Alkotmánybíróságnak.

A rádiók műsorszolgáltatási jogosultságát a jelenlegi médiatörvény szerint egyszer lehet meghosszabbítani pályázat nélkül, a módosítás viszont arról szólt, hogy az ORTT egymás után többször is megújíthatta volna a jogosultságot pályázat nélkül. Ez érdemben két rádiót érintett volna: a két országos kereskedelmi rádiót, a Danubiust és a Slágert, amelyek műsorszolgáltatási jogosultsága hamarosan lejár, így ezekre a frekvenciákra pályázatot kellene kiírni a jelenlegi szabályok szerint.

Sólyom szerint az Ab véleményére azért van szükség, mert a médiatörvény módosítása "háttérbe szorítja a pályáztatás követelményét", miután pályázat nélküli szerződésmódosítást tesz lehetővé. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint "ez ellentétes az Alkotmánybíróságnak a sajtószabadsággal és az információszabadsággal kapcsolatos" gyakorlatával, ráadásul a jelenleg frekvenciával rendelkező műsorszolgáltatókat hozza helyzetbe "a pályázni kívánó új társaságokkal szemben, ami sérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét is".