Vágólapra másolva!
Szabadon engedte az ügyészség azt az előzetes letartóztatásba helyezett vállalkozót, aki a gyanú szerint több százmilliós kárt okozott az erzsébetvárosi ingatlanügyben. Nagy György az ügyészség szerint egy kerületi SZDSZ-es képviselővel összejátszva áron alul szerezett meg több lakóházat, amit külföldi befektetőknek adott tovább nagy nyereséggel.
Vágólapra másolva!

Megszüntette a főügyészség az erzsébetvárosi ingatlanügyben meggyanúsított vállalkozó, Nagy György előzetes letartóztatását - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője hétfőn. A vállalkozó továbbra is gyanúsított az ügyben.

A Népszava és a Magyar Nemzet szombati számában számolt be arról, hogy a vállalkozó már nincs előzetes letartóztatásban, az információt hétfőn erősítette meg a főügyészség. A Népszava szerint a vállalkozót vádalku nyomán engedték el. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-nek ezt nem tudta megerősíteni.

Nagy György az ügyészség gyanúja szerint Gál György önkormányzati képviselővel, az SZDSZ erzsébetvárosi frakcióvezetőjével összejátszva 700 millió forint kárt okozott a VII. kerületi önkormányzatnak, illetve további, mintegy 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelte meg. Gál, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke 2002-től állt kapcsolatban a vállalkozóval, aki az önkormányzat tulajdonában álló több lakóházat forgalmi érték alatt akart megvásárolni, majd a vásárlást követően - off-shore társaságok közbeiktatásával - rövid időn belül jelentős haszonnal külföldi befektetőknek értékesíteni - derült ki a nyomozás eddig nyilvánosságra hozott adataiból.

A felek a gyanú szerint hamis értékbecslői adatokkal téveszthették meg a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságát, majd a képviselő-testületet is becsapták. A gyanú szerint ezzel a módszerrel nyolc önkormányzati lakóházat értékesítettek 2003-ban és 2004-ben, a gazdasági bizottság gyanúsítottként kihallgatott elnöke pedig összesen 195 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól támogató segítségéért.

Az ügyészség közleményében hozzátették: a gazdasági bizottság elnöke tagadta a bűncselekmények elkövetését. Gál György ügyvédjén keresztül azt közölte, felfüggeszti SZDSZ-es párttagságát, átadja az önkormányzat gazdasági bizottságának vezetését, ám mandátumáról nem mond le.