Népszava: Nem lesz főtitkára az MSZP-nek

Vágólapra másolva!
Várhatóan mégsem lesz főtitkári poszt az MSZP-ben - írja hétfői számában a Népszava. A lap szerint Gyurcsány Ferenc kérte az MSZP megyei elnökeit, hogy ne módosítsák a párt alapszabályát, így ha a párt ügyeit jelenleg intéző Lamperth Mónika komolyabb tisztséget akar magának a jövőben, akkor valamelyik elnökhelyettessel kell megküzdenie a tavaszi kongresszuson.
Vágólapra másolva!

Várhatóan mégsem hozzák létre a főtitkári posztot, így az MSZP tavaszi tisztújításán nem választ főtitkárt a szocialista kongresszus - értesült a Népszava a párt vezetésétől. A lap úgy tudja, Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfő a megyei elnökök legutóbbi tanácskozásán arra kérte a párt középvezetőit, hogy a március 21-22-i kongresszuson érdemben ne módosítsák a párt alapszabályát.

Emiatt az elnöki kabinet élére májusban kinevezett, és napi pártszervezési ügyekben eljáró Lamperth Mónikának sem hoznak létre egy formalizált (főtitkári) tisztséget.

Lamperthnek, ha a feladatához jogosítványokat is akar, így most már csak az elnökhelyettesi poszt megszerzése marad, amiért Juhász Ferenccel kell(ene) ringbe szállnia. A lap szerint ugyanis a két elnökhelyettes közül Szekeres Imre pozíciója elvitathatatlan. Ugyanakkor többen úgy vélik, Gyurcsány továbbra is Juhászt támogatja.

Az elnöki kabinetvezetőnek azonban így is reális esélye lehet a posztra a Népszava szerint, ha pedig mégis alulmarad, az egyik alelnöki poszt szinte biztosan az övé lehet. A három alelnök közül Kiss Pétert biztosan, Hiller Istvánt valószínűleg újraválasztják - állítja a lap.

A Népszava szerint ugyanakkor szoros küzdelem lehet Ujhelyi István alelnöki tisztségéért. Helyére nemcsak Lamperth, hanem esetleg Szanyi Tibor, Mesterházy Attila, netán a most kinevezett új közlekedési miniszter, Molnár Csaba is aspirálhat. Megfelelő számú jelölés esetén elindulhat az alelnöki posztért Mandur László, az Országgyűlés alelnöke is - olvasható a Népszavában.