Gyurcsány különgépes repülőútját támadja a Fidesz

Vágólapra másolva!
Különgépes madridi útja miatt kritizálja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a Fidesz. A párt szerint a pénzügyi válság idején Gyurcsánynak az utazásain is példát kellene mutatnia a spórolásban, a kormányszóvivő szerint azonban a miniszterelnök épp a válságkezelés érdekében utazott, és a legolcsóbb megoldást választotta a bérelt magángéppel.
Vágólapra másolva!

Arcátlannak és felháborítónak tartja a Fidesz, hogy a kormány megszorításai közepette a miniszterelnök 12 millió forintból különgépen utazott Madridba a múlt héten - mondta Ágh Péter, az ellenzéki párt politikusa keddi sajtótájékoztatóján. A fideszes politikus szerint a kormányfőnek példát kellene mutatnia, ez azonban nem sikerül, ha ennyi pénzt költ utazásra.

Ágh azt is felháborítónak nevezte, hogy a miniszterelnök ígérete ellenére továbbra sem állították le a kommunikációs költségeket és a kormányzati luxuskiadásokat, hiszen például kiderült, hogy közpénzből fotópályázatot indítottak, és külföldi újsághirdetésekre költöttek.

A kormányszóvivői iroda közleményben reagált; mint írták Gyurcsány Ferenc a gazdaság élénkítése, a pénzügyi válság hatásainak enyhítése miatt utazott el, és az utazás legolcsóbb alternatíváját választották. A kormány az eddigi gyakorlatnak megfelelően járt el, vagyis kizárólag akkor bérel repülőgépet, amikor az feltétlenül szükséges - szögezték le.

"Ennek megfelelően Varsóba és Brüsszelbe menetrend szerinti járattal utazott a kormányfő és kísérete, csupán a madridi út esetében volt szükség különgép bérlésére" - hangsúlyozta a kormányszóvivői iroda. A bérlést azzal indokolták, hogy nem volt "megoldható" a menetrend szerinti utazás.

A kormányszóvivői iroda emlékeztetett arra, hogy míg Orbán Viktor miniszterelnökségének 4 éve alatt ötven 50 béreltek különgépet, addig az elmúlt 6 évben összesen 45 esetben volt erre példa. Mint írták, Orbán Viktor egy év alatt 176 millió forintot, 2002 és 2006 között Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc pedig 151 milliót költött különgépek bérlésére.