Nyugodtan zajlott a hospinvestes átállás

Vágólapra másolva!
A HospInvest Zrt. szerint zökkenőmentes volt az átállás a péntekről szombatra virradó éjszakán az egri kórházban, melyet mától a cég üzemeltet. A magukat kórházvédőknek nevezők reggelre tervezett élőláncos tiltakozó akciója elmaradt, de az egyik volt dolgozó azt mondja: közérdekű bejelentést tett a rendőrségen, mert szerinte több osztályon bizonytalan az orvosellátás. Pénteken még dulakodás zavarta meg az átadásról a végső döntést meghozó közgyűlést.
Vágólapra másolva!

Nyugalmat tapasztalt az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház körül az MTI tudósítója szombat reggel, az első napján annak, hogy a HospInvest Zrt. átvette át az intézmény működtetését. A betegek zavartalanul mozoghattak, a portákon nem volt megerősített szolgálat.

Az átadás zökkenőmentes volt - olvasható a Hospinvest Zrt. szombat reggeli közleményében. Az üzemeltetést hivatalosan tegnap este nyolc órakor vette át a HospInvest Zrt. vezérigazgatója, Gászpor Jenő. A közlemény szerint az éjszaka megtörtént az informatikai átállás, valamennyi ügyelet "maximális biztonsággal" működött, a HospInvest szakmai vezetői a stratégiai pontokon, így a sürgősségi betegellátónál, a műtőnél és intenzív osztályon személyesen is felügyelték az ügyeletet. Kosztura László, a Hospinvest Zrt. régió igazgatója közölte: az éjjel biztonsági emberek, valamint a rendőrség szolgálata figyelt a rendre a kórház területén.

A leltár befejeződött, az új orvosok átvették az osztályukat, és szombaton is folytatódik az osztályok átadása - áll a közleményben. Kosztura szerint a sürgősségi betegellátás már a korábbinál nagyobb létszámmal működik, és valamennyi beteg megkapta a szükséges ellátást.

Egy volt dolgozó állítólag a rendőrséghez fordult

Pócs Alfréd, a korábbi "kórházvédő" bizottság egyik orvos tagja szombaton azt mondta: pénteken késő este arról értesült, hogy egy, a sürgősségi osztályon munkát vállaló orvos lemondott, miután kiderült, hogy 30 napból 26-ot kell dolgoznia. Orvosi szempontból bizonytalan volt a helyzet az intenzív osztályon, valamint a gyermekosztály csecsemőrészlegén is - tette hozzá Pócs. Kosztura ezeket az állításokat valótlanságnak nevezte.

Pócs viszont azt állítja: közérdekű bejelentést tett a rendőrségen szombaton amiatt, hogy tudomása szerint bizonytalanná vált az orvosellátás. Az orvos az MTI-nek azt mondta: reggel a - szintén a HospInvest által működtetett - gyöngyösi kórház igazgatóját látták a kórházban, aki aneszteziológus szakorvos. Pócs, aki mától már nem dolgozik az egri kórházban, úgy tudja, hogy a rendőrség továbbította a bejelentést az ÁNTSZ-hez. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese azonban az [origo]-nak azt mondta: nem érkezett az ügyben sem feljelentés, sem bejelentés.

Az ÁNTSZ Heves megyei ügyeletese, Asztalos Ágnes az MTI-nek azt mondta: bizonyítottan nem tudnak arról, hogy orvoshiány lenne az egri megyei kórházban, bár "kósza hírek" hozzájuk is eljutottak.

A HospInvest is feljelentést tesz

A HospInvest közleménye szerint a cégvezetés büntetőfeljelentést tesz amiatt, hogy "rombolást azonosítottak" egyes osztályokon, a legnagyobbat a gyerekosztályon. Kosztura László az MTI megkeresésére sem mondott többet arról, mit jelent a rombolás. Ezt azzal indokolta, hogy az "már nem egészségügyi, hanem kriminalisztikai kérdés".

Korábban szó volt arról, hogy az átadást ellenzők 8 és 9 óra között élőláncot vonnak a kórház köré, de még 9 óra felé sem volt csoportosulás, és ilyen akciót a rendőrségnek sem jelentettek be. Mindössze két idősebb nő várakozott a tiltakozókra. Miután senki nem jött, egyikük odaszólt az MTI tudósítójának: "Hazamehetsz, kisanyám, lefújtam!"

Kilenc óra előtt elkezdték leszedni a "Megyei Önkormányzat Markhot Ferenc Kórház-rendelőintézet" felirat betűit a kórház főbejáratáról, az újat vasárnap helyezik ki. Az látható majd: "Markhot Ferenc Kórház-rendelőintézet. Tulajdonos: Heves Megye Önkormányzata. Működtető: HospInvest Zrt."

A Heves megyei közgyűlés pénteken hozta meg a végleges döntést arról, hogy november elsejétől a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működteti az intézményt. A közgyűlést több incidens is megzavarta. Dulakodás tört ki, a magukat kórházvédőknek nevezőket ugyanis a biztonságiak el akarták távolítani az ülésről. A pénteki ülés bombariadó miatt már késve is kezdődött.

Pénteken éjfél után még tartottak egy gyűlést a tiltakozók az átadás miatt, ahogy mondták: az egészségügyi intézmény "emlékére" - jelentette a helyszínről az MTI munkatársa. A mintegy száz fő részvételével, a minaret szomszédságában tartott gyűlés előtt virágokat helyeztek el a kórház falánál, gyertyákat és mécseseket gyújtottak. A demonstrációt rendőrök biztosították, incidens nem történt.