Vágólapra másolva!
A forint megállíthatatlan zuhanásától tartott a kormány, és fennállt az államcsőd, illetve a szociális válság lehetősége is - mondta Gyurcsány Ferenc a Vasárnapi Híreknek adott interjúban. A miniszterelnök szerint azonban ezt sikerült a kormánynak megakadályoznia, így a pénzügyi válságot Magyarország nagy valószínűséggel elhárította.
Vágólapra másolva!

Államcsőd és szociális válság egyidejűleg kialakulhatott volna a pénzügyi válságból, "ha nem tesszük jól a dolgunkat"- mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Vasárnapi Hírek című hetilapnak, amely az interjú szövegét már szombaton közzétette. Gyurcsány szerint a legrosszabb forgatókönyv, amelytől napokon keresztül félt a kormány, a forint zuhanásának elindulása volt, illetve az, hogy az euróhoz viszonyított árfolyama nem áll meg 350-400 forintig. Ebből pillanatok alatt 20-30 százalékos infláció alakulhatott volna ki, ami azt jelentette volna, hogy az emberek elveszítik a jövedelmük negyedét, harmadát - mondta.

A kormányfő szerint az is fenyegetett, hogy az állam papírjait a külföld nem vásárolja meg, a lejárt kötvényeket nem hosszabbítják meg, így az államnak valamennyi bevételét azok kifizetésére kell fordítania és akkor pár hónap, fél év múlva veszélyben került volna a tanárok, orvosok fizetése vagy a nyugdíjak. Ez egy igazi, komoly válság lehetősége volt, amitől Gyurcsány Ferenc szerint sikerült megóvni az országot.

A kormányfő szerint a válság kétharmada külső körülmények következménye, egyharmada belső okokra vezethető vissza, a belső ok ugyanakkor nem kizárólag ezt a kormányt jelenti.

Szerinte négy speciálisan magyar előzménye van a válságnak: a magyar lakosság a Fidesz otthontámogatási politikájának beindulása, 2000-2001 óta lényegében nem takarít meg, ehhez jön, hogy lényegesen többet költ a költségvetés a bevételénél. Gyurcsány ehhez hozzátette: "ebben benne van a mi felelősségünk is". Ugyanakkor a reformpolitika 2006 és 2008 között megakadt, ezért fő felelősség az ellenzéké - mondta a kormányfő, aki szerint az utolsó tényező, hogy az elmúlt években a magyar lakosság és a vállalatok "elképesztő módon adósodtak el devizában és nem forintban".

A kormányfő vitatta Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a véleményét, miszerint a Valutaalaphoz fordulni szégyenszámba megy. "Az lenne a szégyen, ha Magyarországon a munkásemberek elveszítenék a jövedelmük 30 százalékát. Sőt lehet, hogy az tragédia lenne. Szégyen az lenne, ha nem tudnánk kifizetni a nyugdíjakat" - mondta. Szerinte az európai nagyhatalmak vezetőinek, Gordon Brown brit miniszterelnöknek és Angela Merkel német kancellárnak, valamint Nicolas Sarkozy francia elnöknek kulcsszerepe volt abban, hogy a Nemzetközi Valutalap (IMF) hitelkeretet biztosít hazánknak.

Arra kérdésre, miszerint a válságkezelés egészen nyilvánvalóan kampánytéma is lesz, Gyurcsány kijelentette: ezekben a hetekben egyetlen egy percig sem gondolt a 2010-es választásra. Sőt, ha azt látná, hogy olyan dolgokat kell tennie, amelyek nem hoznak népszerűséget, hanem azt csak csökkentik, akkor is megtenné - tette hozzá a kormányfő, aki szerint a pénzügyi válságot Magyarország nagy valószínűséggel elhárította. Ami most jön, az egy elhúzódó gazdasági válság, tehát "egyre inkább azzal kell foglalkozni".