78 millióért vesz hibridautókat a zöldtárca

Vágólapra másolva!
78 millió forint értékben kötött szerződést 12 alacsony szén-dioxid-kibocsátású hibridautó megvásárlására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A tárca szerint a szerződéssel 12,7 millió forintot spóroltak a listaárhoz képest, és akár 40 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsáthatnak ki a jövőben.
Vágólapra másolva!

A minisztérium sajtóközleményében azt írja: a tárca a jelenleg használt nagyobb fogyasztású Audi és Volkswagen típusú autóit cseréli kisebb, kevesebb üzemanyagot igénylő kocsikra. Tíz középkategóriás hibrid hajtású Honda Civic típusú járművet a Duna Autó Zrt.-től szereznek be még az idén, míg két felsőkategóriás Lexus GS 450 h. típusú autót a Toyota Motor Hungary Kft.-től vehetnek át a jövő év elején.

A zöldtárca szerint az autókhoz a listaárhoz képest összesen 12,7 millió forinttal olcsóbban jutottak hozzá.

A villanymotor és hagyományos motor kombinációjával működő autók környezetvédelmi előnyeit az alacsonyabb tüzelőanyag-fogyasztás, a kisebb szennyezőanyag-kibocsátás és az alacsonyabb zajszint jelentik, míg gazdaságossági előnyeik a kisebb fenntartási és szervizelési költségeikben jelennek meg - írja a tárca.

A minisztérium szerint az autóik cseréjét az is szükségessé tette, hogy futásteljesítményük a kormányzati átlagnál magasabb, átlagosan 154 ezer kilométeres.