Kéretlenül is elmegy tüntetni Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Bár kérték, hogy ne menjen, Gyurcsány Ferenc kormányfő mégis ott lesz egy civilek által szombatra tervezett demonstráción. A kormányfő állítólag nem tudott arról, hogy az Amnesty International távolmaradásra kérte a politikusokat. Miután Gyurcsány közzétette, hogy támogatja a rendezvényt, kiderült, Orbán Viktor már alá is írta a nyilatkozatot.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt állítja, nem tudott arról, hogy a szombati Tarka Magyar! elnevezésű demonstráció szervezői arra kérték a pártok képviselőit, tartózkodjanak minden, a rendezvénnyel kapcsolatos megnyilvánulástól. Gyurcsány erről egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt, ahol kijelentette, nem változtat az elhatározásán, és ott lesz a rendezvényen.

Az Amnesty International jogvédő szervezet kedden szólította fel a miniszterelnököt, hogy maradjon távol az erőszak és a kirekesztés ellen szervezett felvonulásról. A szervezők arra kérték a pártok képviselőit, hogy a nyilatkozat aláírásán túl tartsák tiszteletben a tüntetés civil jellegét. "A miniszterelnök, illetve bármely politikus jelenléte azt eredményezheti, hogy a civil kezdeményezés politikai célkitűzésekkel mosódik össze, mely a demonstrációt alapvető céljaiban lehetetlenítené el" - írta közleményében az Amnesty International. A szervezet arra kérte a politikusokat, hogy inkább a mindennapi tevékenységükkel támogassák a kezdeményezés célját.

Miután Gyurcsány ennek ellenére nyilatkozatot tett közzé a támogatásáról, a szervezők közölték, hogy minden parlamenti párt vezetője csatlakozott a kezdeményezéshez, Orbán Viktor Fidesz-elnök már alá is írta a nyilatkozatot. A Tarka Magyar! szervezőinek eredeti terve az volt, hogy egyszerre hozzák nyilvánosságra az aláírásokat, és meg akarták várni, amíg mindenki aláírja. Azért kérték mind az öt parlamenti párt vezetőjének az aláírását, hogy egyik párt se sajátíthassa ki a rendezvényt.

A rendezvényre a szervezők százezres tömeget várnak. A résztvevők a fővárosi Erzsébet térről az Andrássy úton a Hősök terére vonulnak, ahol hitet tesznek az alkotmány 70/A paragrafusa mellett, amely kimondja: az ország területén tartózkodó valamennyi állampolgárnak egyforma jogokat biztosít, és nem tesz megkülönböztetést faji, vallási, politikai, vagyoni alapon. A demonstráció résztvevői a megmozdulás végén egy-egy színes ruhadarabot emelnek a fejük fölé, majd a tömeget helikopterről lefotózzák, így akarják érzékeltetni, hogy a világ sokszínű, tarka.