Országos szervezet alakult Roma Polgári Védelem néven

Vágólapra másolva!
Katasztrófaelhárítási céllal Roma Polgári Védelem nevű országos szervezet alakult, amely a szervezők szerint közösségformáló erőként hat majd a romákra. A szervezet munkahelyeket is teremt, hiszen a tagok juttatást kapnak majd munkájukért.
Vágólapra másolva!

Roma Polgári Védelem névvel új országos szervezet jött létre - írja az Észak-Magyarország című regionális lap. A szervezet nem roma polgárőrséget jelent, hanem olyan egyesületet, amelynek legfőbb célja, hogy katasztrófahelyzetben minél szervezettebben, hatékonyabban vonja be a veszély elhárításába, a károk csökkentésébe, a következmények felszámolásába a cigányságot.

Az országos szervezet több mint egyéves előkészítés után néhány hete jött létre - nyilatkozta a lapnak Glonczi Béla, a Roma Polgári Védelem regionális vezetője és Szilárdi László, a Vajdák a Romákért Alapítvány szóvivője. A kezdeményezés a vezetők szerint Európában egyedülálló.

A katasztrófavédelem mellett az egyesület fontos céljának tartják a munkahelyteremtést is, mivel a közreműködők a hagyományos értelemben vett polgári védelmi szakemberekhez hasonlóan juttatást kapnak a munkáért. Továbbá a program szeretné elősegíteni a romák integrálódását a többségi társadalomba, a szervezet példát kíván mutatni a helyi közösségek tudatos önvédelmére, a "békeidők" helyreállítási, újjáépítési, megelőzési munkáiban való részvételre. A védekezésre való felkészülés és tudatos megelőzés a szervezet vezetői szerint közösségformáló, nevelő erő.

Glonczi Béla kiemelte, hogy a szervezet pártoktól, politikától független. Bázisuk Hódmezővásárhelyen található, ahol már voltak, vannak és még lesznek képzések - olvasható a lapban.