Elkészült az MSZP ideológiai programja

Vágólapra másolva!
Készen van az MSZP ideológiai programja - írja a Népszabadság. A párton belüli vitára bocsátott anyagnak már egy éve el kellett volna készülnie, de végül csak jövőre mutatják be a tisztújító kongresszuson. Az új program szerint az MSZP az elmúlt húsz év legsikeresebb pártja.
Vágólapra másolva!

Elkészült az MSZP ideológiai programja - írja a Népszabadság, amelynek birtokába került dokumentum 1956-ra a baloldal origójaként hivatkozik, kiemelkedően fontosnak nevezi a környezetvédelmet és az oktatást. Ugyanakkor a program szerint a reformokat jelenleg nem lehet végrehajtani, mert a társadalom nem érti azokat. A harminckét oldalas dolgozat a Haza és Haladás, a XXI. századi magyar szociáldemokrácia címet viseli.

A Hiller István vezette testületnek eredetileg tavaly szeptemberig kellett volna elkészítenie, és vitára bocsátania az új alapprogramot, a késés azonban végül nem számít, hiszen a vitaanyagot a jövő évi tisztújító kongresszuson akarják bemutatni. A dokumentumot belső vitára bocsátják, arról minden platform és csoport véleményt mond majd róla.

A vitaanyag szerint "1989-ben új magyar baloldal született", az MSZP pedig az elmúlt húsz év legsikeresebb pártja, amely bebizonyította, hogy képes olyan programot kínálni, amely nem a pártpolitikai sikereket tekinti mércének, hanem közös társadalmi eredményekért vállal felelősséget.

A paternalista, osztogató állam helyébe az öngondoskodó társadalom és az egyensúlyteremtő állam léphet a modern Európa ideálja szerint - olvasható a lapban. Ugyanakkor azt is belevették, hogy a társadalom negyede él tartósan a továbblépés reménye nélkül; nagyok a szociális kiadások, lomha a közigazgatási rendszer, kevesen fizetnek sok adót, kísértenek a félfeudális múlt hibái.