Felmentették az államtitoksértéssel vádolt újságírót

Vágólapra másolva!
Nem követett el államtitoksértést a HVG újságírója a székesfehérvári maffiaügy néven elhíresült esetről szóló cikkével 2003-ban - mondta ki jogerősen szerdán a Fővárosi Ítélőtábla. A cikk szerzőjét azért mentették fel, mert az írás megjelenésekor a benne szereplő adatok nem voltak államtitkok.
Vágólapra másolva!

Jogerősen felmentette az államtitoksértés vádja alól Rádi Antóniát, a HVG újságíróját a Fővárosi Ítélőtábla szerdán - közölte Retteghy István, az újságíró jogi képviselője. Az ítélőtábla szerdán helybenhagyta a Fővárosi Bíróság 2007 december 19-én hozott elsőfokú ítéletét, amely bűncselekmény hiányában mentette fel az újságírót.

Az eljárás a székesfehérvári maffiaügy néven elhíresült esetről szóló írás miatt indult öt éve. A cikk a HVG 2003. május 17-i számában jelent meg. Varga Zoltán bíró azzal indokolta az elsőfokú ítéletet, hogy a kifogásolt cikk megjelenésekor a vádban szereplő adatok nem voltak államtitkok. A két vizsgált eset egyikében az adatokat nem is minősítették át, míg a másikban már korábban megszűnt ez a minősítés.

A védelem az eljárás során azt mondta, hogy az újságíró nem a kérdéses dokumenthoz - vádirathoz - jutott hozzá, és a bíróság nem is talált ebből szó szerint átemelt részeket a cikkben, amely "inkább rövid összefoglalója" volt a dokumentumnak - mondta akkor Varga Zoltán. Az indokolás szerint így nem bizonyított, hogy a vádiratból emelt át részeket a szerző, márpedig a titkosság "nem borít védőernyőt" a vádiratban szereplő valamennyi adatra, azoknál minden egyes esetben vizsgálni kell, államtitoknak minősülnek-e.

Az elsőfokú ítélethirdetés után az ügyész fellebbezett a bűnösség megállapítását kérve. A 2001-ben indult eljárás során két ügyészségi nyomozót és magas beosztású, Fejér megyei rendőri vezetőket vádoltak meg súlyos hivatali bűncselekményekkel. 2006-ban azonban jogerősen felmentették a 23 vádlott többségét.