Visszalépett Almássy, Dávidot jelölte elnöknek az MDF

Vágólapra másolva!
Dávid Ibolyát jelölte az MDF elnökének a párt országos választmánya szombaton. Előzőleg kihívója, Almássy Kornél alelnök közölte, nem indul az elnökségért. Almássy nem jelölteti magát az elnökségbe sem, de a pártnak és a frakciónak továbbra is tagja marad.
Vágólapra másolva!

Almássy Kornél, az MDF országos választmányi ülésének elején bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - közölte Hock Zoltán, a párt alelnöke szombaton Budapesten.

Hock szerint Almássy arra kérte az országos választmány tagjait, illetve az őt támogatókat, hogy támogassák Dávid Ibolyát, mert egyetért a politikájával. Ezt követően a testület Almássy Kornélt támogató tizenkét tagja lemondott választmányi tagságáról.

Az alelnök elmondta, hogy Almássy Kornéllal együtt valamennyien tagjai maradnak az MDF-nek és Almássy a parlamenti frakcióból sem lép ki.

A választmányi ülésen Almássy bejelentése után az öt másik elnökjelöltből négy szintén visszalépett, így az országos választmány 66 szavazattal 17 ellenében Dávid Ibolyát jelölte az MDF elnökének. Almássy Kornél az elnökségbe sem jelöltette magát, így a tisztújítás után alelnöki posztjától is elköszön. Hock Zoltán elmondta, hogy Almássy nem indokolta visszalépését, csak arról beszélt röviden: megértette, hogy a megosztottság árt a pártnak.

Dávid és Almássy pénteken egymást vádolta titkos adatgyűjtéssel illetve zsarolással. Almássy azt állította: zsarolással próbálták rávenni, hogy lépjen vissza a jelöltségtől, és mondjon le parlamenti mandátumáról, és azzal is megfenyegették, hogy belekeverik a napokban kirobbant titkosszolgálati botrányba. Dávid Ibolya MDF-elnök nem sokkal utána bejelentette: egy hangfelvétel alapján Almássy érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Erről részletesebben itt olvashat.

Almássy a megfigyelési ügyről úgy nyilatkozott, hogy az nincs elfelejtve, Dávid Ibolya már megtette a bejelentést. Ebben az esetben az MDF-nek nincs további szerepe, azt részükről lezárták, a továbbiakban az ügy vizsgálata a rendőrség és az ügyészség feladata. Hozzátette, ha szükséges és indokolt, akkor a nyomozás lezárulta után újratárgyalják az esetet.

Hock Zoltán - újságírói kérdésre - elmondta, hogy a jövőben képesek lesznek együtt dolgozni Almássy Kornéllal. Arra a kérdésre, hogy ki juttatta el Dávid Ibolyához a botrányt kirobbantó hangfelvételt, azt mondta: nem tudja, ahogy arról sem volt tudomása, hogy a párt elnöke beszélt volna a megfigyelési ügyben Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszterrel. Hozzátette, a választmányi ülésnek nem volt témája a megfigyelési ügy.

A választmányi ülés után távozó Dávid Ibolya az épület előtt reá várakozó újságírók kérdései elől elzárkózott, azokra nem volt hajlandó válaszolni.