Beperelte az [origo] újságírója a MÁV-ot

Vágólapra másolva!
Pert indít az [origo] újságírója a MÁV Zrt. ellen, mert a vasúttársaság nem hajlandó kiadni 32 vezetőjének fizetési adatait. A cég elutasító válasza után az adatvédelmi biztos hivatalához fordultunk, amely állásfoglalásában egyértelműen közölte: a vállalat csúcsvezetőinek fizetése nyilvános.
Vágólapra másolva!

Pert indít az [origo] újságírója a MÁV Zrt. ellen a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) civil szervezet jogsegélyszolgálata közreműködésével.

A közlekedési vállalat az adatvédelmi biztosi hivatal állásfoglalását semmibe véve titkolja vezetőinek fizetését. Május elején kértük először a MÁV-ot, hogy közölje 32 vezetője havi járandóságának adatait. Az alap havi fizetés mellett a mozgó bérre, a prémiumra, a költségtérítésre, az ingyen bérletre, a felmondási kondíciókra, valamint a cég vezetői által használt céges autókra is kíváncsiak voltunk.

A vasúttársaság személyiségi jogokra hivatkozva elutasította az adatigénylést, ezért panasszal fordultunk az adatvédelmi biztos nevében eljáró Szabó Máté ombudsmanhoz (az adatvédelmi biztos posztja jelenleg nincs betöltve). Az állampolgári jogok biztosa közölte, hogy az állami vállalat közfeladatot lát el, az adatok nyilvánosak, ezért ki kell adni azokat. A vasúttársaság másként értelmezte a jogszabályokat, majd a következőképpen utasította el az ombudsmant: "Véleményünk szerint állásfoglalása nem vonatkozik a MÁV Zrt.-re" - közölték.

A következő körben az ombudsmani hivatal jogászai személyesen keresték fel a MÁV illetékeseit, hogy közöljék velük, mely törvényeket - és milyen módon - kell értelmezni az adatigényléssel kapcsolatban. A megbeszélés után Szabó Máté levélben ismét közölte a cég jogi igazgatójával, hogy ki kell adniuk a fizetéseket, az [origo] pedig újból kérte azokat írásban. A vasúttársaság azonban továbbra is titkolja a vezetők járandóságait. Az ombudsman szerint "a MÁV jogszerűtlenül jár el" a fizetések eltitkolásával.

A törvényértelmezési vita lényege az, hogy a MÁV "jogszabályban meghatározott állami feladatot" lát-e el, vagy sem. A közlekedési vállalat ugyanis tévesnek ítéli az ombudsman azon véleményét, hogy a vállalat "fő tevékenysége a vasúti szállítás" lenne.

Ez azonban különös álláspont a cég részéről, mert maga a MÁV közölte egy elektronikus levélben az [origo]-val - még a fizetési adatok kikérése előtt -, hogy a vállalat a működéséhez 2007-ben például 111 milliárd forintot biztosított az állam költségtérítés, árkiegészítés, jövedékiadó-visszatérítés és egyéb címeken. Ráadásul a vasúti törvény szerint is közszolgáltatást végeznek.

Az adatvédelmi biztosi hivatal szerint egyértelmű a helyzet: a személyes adatok védelméről, a közérdekű adatok nyilvánosságáról és az elektronikus információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni - állítja az ombudsman.

Egy szocialista politikus szerint többmilliós fizetések vannak a MÁV-nál. Somlyódy Csaba, a főváros cégei felett munkáltatói jogokat gyakorló gazdasági bizottság elnöke azt nyilatkozta korábban az MTI-nek, hogy a BKV-tól tavasszal távozott - és a prémiummal együtt havi 3,7 milliós fizetést kapó - Antal Attila vezérigazgató a jövedelme alapján, a MÁV-nál a 30 legjobban kereső dolgozó közé sem kerülne be.