Századvég: Kósa és Sólyom a legnépszerűbb

Vágólapra másolva!
Továbbra is Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere vezeti a politikusok népszerűségi rangsorát holtversenyben Sólyom László köztársasági elnökkel - derül ki a Századvég és a Forsense közös felméréséből. A kutatás szerint a legnépszerűtlenebb politikus továbbra is Kóka János korábbi SZDSZ-elnök.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi, 2008 májusában végzett politikusi népszerűségméréshez képest kettős tendencia rögzíthető a Századvég és a Forsense kutatói szerint: egyrészt a fideszes politikusok rokonszenvindexe stagnál, másrészt viszont az MSZP politikusainak értékelése összességében három pontot javult.

Ennek ellenére döntően fideszes politikusok foglalják el a népszerűségi rangsor első felét - derül ki a két cég közleményéből. Az MSZP-s politikusok népszerűsége összességében a májusi mélypont után visszatért a 2008 februárjában, azaz a kormányválság és az azt megelőző népszavazás előtt mért szinthez - írják a kutatók.

A százfokú skála alapján összeállított politikusi népszerűségi rangsor utolsó hét helyén szocialista vagy szabad demokrata politikus áll. Kóka János után a második legkevésbé elfogadott magyar politikus Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - derül ki a kutatásból. Az MSZP és az SZDSZ politikusai közül változatlanul csupán ketten szerepelnek a lista első felében: Szili Katalin házelnök (56 pont) és Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke (50 pont).

Szili Katalin a harmadik helyet foglalja el, csupán három ponttal marad le Sólyom László köztársasági elnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere mögött. A kutatók megjegyzik azonban azt is, hogy a debreceni polgármester népszerűségi indexe májushoz képest három ponttal csökkent, jelenleg 59 pont. A holtversenyben az élen álló Sólyom Lászlóé eközben két ponttal növekedett.

A legnagyobb mértékű, ötpontos népszerűség-növekedést Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) könyvelhette el: júliusban az összesített rangsor 8. helyére lépett fel. A Fidesz-szavazók körében a legmagasabb népszerűségi indexet Orbán Viktor pártelnök tudhatja magáénak: 78 pontot, de ez két ponttal kevesebb, mint májusban.

Az MSZP szavazói körében változatlanul Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a legnépszerűbb. A szocialisták szavazói között nem érte el egyetlen fideszes politikus sem az 50 pontot. Az SZDSZ politikusainak értékelése ugyanakkor igen vegyes az MSZP-tábor esetében: Kóka János kifejezetten elutasított, Demszky Gábor főpolgármester értékelése közepes, Fodor Gáboré viszont a rokonszenvesebb szocialista politikusokéval vetekszik.