Kordonokkal küzdene a bliccelők ellen a BKV

Vágólapra másolva!
A nagykörúti villamos megállóiban felállított kordonokkal és elsőajtós felszállási rendszerrel küzdene a bliccelők ellen a BKV. A cég utasainak 30 százaléka nem vesz jegyet, az ő kiszűrésükre az igazi megoldást csak a chipkártyás jegyrendszer bevezetése jelentené, de az egyelőre várat magára.
Vágólapra másolva!

Kordonokat állítana fel a 4-es, 6-os villamosok néhány megállójába és a buszvégállomásokon a BKV - értesült a Népszabadság. Regőczi Miklós, a közlekedési társaság vezérigazgató-helyettese azt mondta, ezzel a módszerrel - hosonlóan a korábban a metróben bevezetett ellenőrzési rendszerhez - a bliccelők számát szeretné minimálisra csökkenteni.

Szintén a jegy nélkül utazók számát csökkentené az elsőajtós felszállási rend bevezetése, amelyet előbb néhány kisebb forgalmú vonalon próbálnak ki. Ehhez azonban szükség van arra is, hogy az adott járművek vezetője tudjon jegyet adni, illetve legyen az ajtónál egy lengőkaros beengedő kapu is.

A bliccelők ellen az igazi megoldás a chipkártyás jegyrendszer bevezetése lenne, de az erről szóló pályázatot több éves előkészítés után sem sikerült kiírni. Regőczi szerint a BKV keresi a megoldást a rendszer kiépítési költségeinek fedezésére.

Becslések szerint a BKV utasainak 30 százaléka jegy nélkül utazik. A cég az elmúlt időszakban több intézkedést is hozott a bliccelés visszaszorítására, ennek eredményeként idén flmilliárd forinttal nőtt a jegybevétel az előző év azonos időszakához képest. A kordont először a MÁV vezette be, a budapesti elővárosi vonatok peronjait zárták le.