Több ezer homokzsákkal készülnek a Hernádnál

Vágólapra másolva!
A felső szakaszon már apad a Hernád, a folyó középső és alsó folyószakaszán azonban továbbra is intenzíven árad. Csaknem 1600 ember vesz részt az ár ellen védekezésben, több ezer homokzsákot töltöttek meg, hogy ezekkel erősítsék és magasítsák a töltéseket. A Tisza áradása miatt szombaton ki kellett telepíteni az embereket több üdülőövezetből. A vízátfolyások miatt több utat le kellett zárni.
Vágólapra másolva!

A Hernád völgyében összesen ezerhatszázan - a vízügyi szervek, és a katasztrófavédelem munkákat koordináló munkatársai valamint az önkormányzatok által mozgósított emberek - vesznek részt az árvízi védekezési munkákban - mondta az [origo]-nak szombat délután Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Adatai szerint eddig 60 ezer homokzsákot, 10 ezer négyzetméter fóliát, ezer fáklyát szállítottak ki a védelmi szakaszokra, illetve az önkormányzatoknak.

Zsákok ezreit töltik meg homokkal a Hernád menti településeken élők, készülnek az utóbbi évtizedek harmadik legnagyobb áradatára. Ócsanálosnál - ahol általában a legkritikusabb a helyzet áradások idején - több mint háromszázan lapátolják a homokot zsákokba, és magasítják mind a Hernád, mind pedig az abba torkolló Vadász-patak gátját. A közeli Onga polgármestere, Madzin Tibor szerint időben jött a riasztás, így fel tudnak készülni az áradásra, magasítják, erősítik a töltéseket.

Bőcs község alsó és felső részét már kettévágta a Hernád, ott, ahol minden árvíz esetén kiönt a folyó. Az úton átfolyó víz nagysága óráról-órára nőtt, egy ideig még át lehetett kelni rajta, de az esti órákra teljesen elvágta a település két részét a medréből kilépett folyó. Nagy László bőcsi polgármester azt mondta: majd százan védekeznek, már háromezer homokzsákot töltöttek meg. A Hernád felsőbb szakaszán, Garadnán viszont már tervezetten átvágták a gátat, hogy ott már apadó folyóba visszavezethessék a termőföldre korábban kiöntött vizet.

Vasárnap délután tetőzik Gesztelynél

Szombatra virradóra a Hernád a Hidasnémetinél több mint 6 órán keresztül tetőzött 415 centiméteres magassággal, amely megfelel a 2004-es, eddigi második legnagyobb árvíz szintjének. Azóta a folyó apad, szombat délután 16 órakor 367 centiméteres vízállást mértek - közölte Csont Csaba. A folyó a középső és alsó szakaszán továbbra is intenzíven árad, Gesztelynél 268 centiméteres, egyelőre lassan emelkedő vízállást észleltek, de várható, hogy az áradás üteme az elkövetkező egy-két nap folyamán intenzívebb lesz. A tetőzés Gesztelynél vasárnap, a délutáni vagy esti órákban várható, nagyjából 430 centiméteren.

Csütörtökön déltől rendelték el a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Hernád menti, Hernádnémeti-Hernádszurdoki és Hidasnémeti-Bőcsi árvízvédelmi szakaszok teljes hosszán, mintegy 63 km hosszúságban. A szakemberek a Hernád külföldi mellékvízfolyásain érkező árhullámok alapján a hazai folyószakaszon a 2004-évi árvíz szintjét megközelítő vízállásokra számítanak. A töltéseket több településnél is magasítják, így Méránál, Ócsanálos és Gesztely települések közötti Hernád jobb parti szakaszán, valamint a Gesztely térségében.

Szombat este a Hernád áradása miatt még két út egy-egy szakaszát zárták le a forgalom elől, így a vízátfolyás miatt nem járható az Ináncs és Pere, valamint a Fügöd-Ináncs közötti út egy-egy szakasza.

Kitelepítések a tiszai üdülőövezetekből

A Tisza áradása miatt szombaton kitelepítik az üdülőövezetekben tartózkodókat Tivadar, Jánd és Gergelyiugornya területéről, s az oda bevezető utakat is lezárják - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. Az utóbbi napok nagy esőzései következtében kialakult árhullám miatt másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Tisza országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán - mondta Gallyas István, a védelmi törzs vezetője. Szerinte a tiszai árhullám tetőzését szombatra lehet várni Tiszabecsnél.

Forrás: [origo]
Elöntötte a víz az ártéri üdülőövezetet

A vásárosnamény-gergelyiugornyai üdülőtelep faházait legalább kétezer turistának kellett elhagynia. Ez a rész a gáton belül fekszik, így a szombati előrejelzés szerint vasárnap délelőttre víz alá kerülhet. A délelőtt folyamán két rendőrautó járta a telepet és hangosbemondón kérték fel az üdülőket a házak elhagyására. A helyi vendéglátóhelyek már felkészültek az ilyen gyors pakolásra, Tarcsa Csaba vásárosnaményi rendőrkapitány szerint csak egy mutatványos dodzsemei kerültek víz alá. "Most van a főszezon, ez az árhullám eléggé visszaveti a beregi idegenforgalmat" - mondta ugyanakkor Winkler Jánosné, az egyik helyi hotel igazgatója.

A Felső-Tisza mellékfolyói közül a Túr vízállása elsőfokú készültség mellett már tetőzött, a Szamoson az árhullám nagysága nem éri el a készültségi szintet, míg a Krasznán ugyancsak elsőfokú készültséget tartanak.

Az észak-dunántúli vízügyi igazgatóság illetékességi területéhez tartozó Duna-szakaszon közben már megindult az apadás. A Lajta folyón másodfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget 18 órától Baross Károly, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese szerint. Hozzátette, hogy a Lajta felső vízgyűjtőjén már lassú apadás tapasztalható.