Vizsgálják a rutinműtétbe belehalt nő ügyét

Vágólapra másolva!
Eljárást indított a rendőrség annak a 31 éves fiatal nőnek az ügyében, aki szerdán egy rutinműtét után bekövetkezett komplikációk miatt halt meg. A Délmagyarország című lap szerint az eredetileg nőgyógyászati beavatkozást végző orvos kilyukasztotta a méhfalat, más szervét is megsértette, de csak két nappal később próbálták mindezt egy újabb műtéttel helyrehozni. A kórház nem nyilatkozik, de vizsgálja, hogy történt-e mulasztás.
Vágólapra másolva!

Vizsgálja a Csongrád megyei rendőrség, hogy műhiba történt-e annak a 31 éves asszonynak a kezelése során, aki egy rutinműtét után meghalt a szentesi kórházban. Tuczakov Szilvána, a megyei rendőrség sajtóreferense szerint a kórház jelzése alapján közigazgatási eljárás indult, szakértők bevonásával vizsgálják, hogy emberi mulasztás okozta-e a nő halálát.

A Délmagyarország meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy egy nőgyógyászati beavatkozás után három héttel, szerdán hunyt el a 31 éves nő. Egy spontán vetélés miatt kellett egészségügyi küretet végezni rajta a szentesi kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán, a beavatkozás során azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre - írja a lap, amely szerint - bár a tünetek hamar jelentkeztek - csak 48 óra múlva műtötték meg, ekkor derült ki, hogy nemcsak a méhfala, hanem a vékonybele is sérült. Ezért súlyos hashártyagyulladás, szeptikus állapot lépett fel nála, így a többszöri műtét és a többhetes kezelés ellenére sem tudták az életét megmenteni - írja Délmagyarország.

A szentesi kórház jogi képviselője, Kriveczky György magáról az esetről az egészségügyi törvénybe foglalt, betegeket megillető jogokra és az orvosi titoktartásra hivatkozva nem közölt információkat. A kórház az előírások szerint értesítette az illetékeseket, és jelenleg párhuzamosan több vizsgálat is zajlik az intézményben - mondta az [origo]-nak. A család részéről egyelőre nem érkezett kártérítési jellegű igény - tette hozzá.

Maximálisan sérült a törvény által előírt elvárható gondosság elve az asszony kezelésénél Ábrahám László, orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd szerint. Mint mondta, a beavatkozás nem várt következménye, a sérülés még belefér a műtéti kockázat körébe, de az már mulasztás, ha ezt nem veszik észre, majd késlekednek a károsodás elhárításával, és ez a beteg halálához vezet. A rendőrségi vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy a beavatkozást végző orvos felelős-e foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségében, amelyet a törvény 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet - mondta az ügyvéd, aki szerint ettől függően a hozzátartozók érvényesíthetik kárigényüket a kórházzal és a felelősségbiztosítójával szemben.