MN: Felkészületlen tűzszerészek készülnek Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Hevenyészetten kiképzettek, és angolul sem beszélnek megfelelő szinten azok a magyar tűzszerészek, akiket ősszel küldenek ki Afganisztánba - írja a Magyar Nemzet egy levélre hivatkozva, amelyet Molnár Sándor volt tűzszerészparancsnok írt alá. A honvédelmi tárca szóvivője személyeskedő vádaskodásnak nevezte a levél állításait.
Vágólapra másolva!

Még tizenegy magyar tűzszerész utazik ki Afganisztánba októberben a kabuli repülőtér üzemeltetésére, kiképzésük azonban hiányos, angoltudások nem megfelelő - ez derül ki abból a Magyar Nemzethez eljuttatott levélből, amelyet Molnár Sándor nyugállományú ezredes, a honvédség hadihajós- és tűzszerészzászlóaljának volt parancsnoka látott el aláírásával. A lap szerint a levélből az derül ki, hogy az ősszel kiküldött tűzszerészek egyike sem képes használni a honvédségnél rendszeresített távrobbantó, hatástalanító szerkezetet. A nemzetközi tűzszerészgyakorlatban elterjedt robotok sokat segítenének a levélíró szerint, de a magyar missziónak mindössze két ilyen berendezése van, ezek közül az egyik tönkrement, de a másikat sem áll majd rendelkezésre a repülőtéren - teszi hozzá.

"A Honvédelmi Minisztérium az alakulat parancsnokának legteljesebb egyetértése mellett készül kiküldeni tucatnyi angolul középfokon nem beszélő, hevenyészetten kiképzett, viszont egymás társaságát igencsak élvező katonát, akiknek esetleges balesetét követően a döntéshozók - hasonlóan a jelenlegihez - értetlenül fognak állni" - írta a Magyar Nemzet szerint levelében Molnár Sándor, aki szerint a missziós kiválasztásnál a személyes kapcsolatok játszanak szerepet az alkalmasság helyett.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője személyeskedő rágalmaknak nevezte a levél állításait. Mint mondta, a kabuli repülőtér üzemeltetéséhez kiküldött magyar tűzszerészek - akik az ellenőrző pontokon, a ki-, és beléptetőrendszereknél fognak segíteni - a hazai felkészítésen túl Németországban és Spanyolországban is kaptak kiképzést, ahol megfelelő angoltudás nélkül nem tudtak volna levizsgázni. Elmondása szerint a kabuli támaszponton modern eszközök vannak, emellett saját felszerelést is visznek az ősszel kiutazó magyarok. Felháborítónak nevezte a levél állítását, miszerint baráti társaságok tagjai jutnak ki a misszióba. Mint mondta, szoros bajtársi viszony van a tűzszerészek közt, de nem ennek alapján dől el, ki teljesíthet külszolgálatot.

Egy hónap különbséggel a nyáron két tűzszerész halt meg Afganisztánban. A 32 éves Nemes Krisztián és a 30 éves Kovács Gyula is akkor vesztette életét, amikor házi készítésű robbanószerkezetet próbáltak hatástalanítani. A tűzszerészeket hősi halottá nyilvánították és posztumusz előléptették. Szekeres Imre miniszter utasítására Havril András vezérkari főnök különleges vizsgálóbizottságot hozzon létre a halálesetek körülményeinek tisztázására. Egy pár nappal ezelőtt elkészült jelentés szerint a katonákat tőrbe csalták, ők voltak a célpontjai a merényleteknek.