A fertőző éttermek járhatnak jól az átszervezéssel

Vágólapra másolva!
Szeptembertől az ÁNTSZ helyett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal veszi át a vendéglátás, közétkeztetés területén a higiéniás ellenőrzéseket és az ételfertőzések kivizsgálását. Az egyik hatóság még nem, a másik már nem működik kellő hatékonysággal, így az ételfertőzések száma idén nyáron 30 százalékkal megnőtt a tavalyihoz képest.
Vágólapra másolva!

Évtizedeken keresztül az ÁNTSZ feladata volt az élelmiszer-kereskedelem felügyelete, a vendéglátók, közétkeztetők ellenőrzése. Tavaly októberben azonban a parlament elfogadta az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényt, amely idén szeptemberben lép teljes körűen életbe. E szerint egy kézbe, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz kerül a teljes élelmiszerlánc hatósági felügyelete a szántóföldtől az ételkészítésig. Korábban ezeket a részfeladatokat az állat-, növény- és közegészségügy, valamint a fogyasztóvédelem szakemberei látták el.

Az átszervezést azzal indokolták, hogy csak így lehet garantálni a hatékony működést. "A teljes nyomon követhetőséghez egységes, a lánc minél nagyobb részét megfelelően képzett szakemberekkel lefedni képes hatósági szervezet szükséges" - írta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal felügyeletét ellátó Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) sajtóosztálya.

Érvelésük szerint az egy kézbe kerülő irányítás biztosítja, hogy az élelmiszerlánc bármely pontján jelentkező probléma esetén az ellenőrző hatóság hatékonyan és gyorsan tud reagálni, és nem okoz időveszteséget az, hogy meg kell keresni az ügyben más hatóságot is. Emellett a szankcionálási gyakorlat is egységes lehet. Az új hatóság előírhat kötelező oktatást, megfelelő szakképesítést, a jogsértéseket pedig nyilvánosságra hozza.

Az FVM szerint az ételfertőzések kivizsgálásakor továbbra is az ÁNTSZ-szel közösen járnak el, a nyári ellenőrzések során a szakemberek együttesen ellenőrzik a vállalkozókat.

Az ÁNTSZ egyik dolgozója ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy az átszervezés miatt a szervezet "megrogyott", több szakember is elhagyta a céget. Mivel a vendéglátás, közétkeztetés ellenőrzése átkerül a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz, az ÁNTSZ-ellenőrzések száma lényegesen csökkent, a munkatárs szerint az állategészségügynek pedig még nincs elegendő embere a feladat ellátására. Szerinte ez okozta azt, hogy az idén nyáron több az ételfertőzés.

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ közegészségügyi osztályvezetője az [origo]-nak azt mondta: a nagy események száma, amikor egyszerre 30 főnél több fertőződik meg, körülbelül 30 százalékkal nőtt meg a tavalyi adatokhoz képest.

Ócsai szerint az átszervezés valóban az egyik oka az ellenőrzés lanyhulásának. Másrészt viszont kifogásolta azt is, hogy megszüntették a korábban kötelező élelmiszer-higiéniai tanfolyamot a szakképesítéssel nem rendelkező dolgozók számára. Ennek az volt az indoka, hogy jelenleg is előírásként szerepel, hogy rendszeres oktatásban kell részesíteni a dolgozókat. Ócsai szerint azonban hatékonyabb volt, amikor az ÁNTSZ szakemberei mondták el, mire kell figyelni az alapanyagok feldolgozásánál és a készételek kezelésénél. Igaz, az is csak egynapos oktatás volt. Szerinte manapság sok cég csak azért szervez oktatást, mert kötelező, viszont az is csak egy rövid, nem hatékony, lényegretörő beszámoló, ami végén aláíratják a papírt az oktatáson való részvételről.

Ételfertőzés kétféleképpen lehetséges. Az egyik, amikor nem megfelelően készítették és rosszul tárolták az ételt, ez esetben általában bakteriális fertőzés történik, a baktériumok a nem megfelelő tárolás következtében elszaporodnak. Ócsai szerint körülbelül 100 ezres nagyságú baktériumnak kell ahhoz jelen lennie az ételben, hogy az fertőzést okozzon.

A másik típus, amikor a készétel utószennyeződik, például úgy, hogy valaki koszos kézzel belenyúl. Ilyenkor vírusok kerülhetnek az ételbe, ami nem szaporodik tovább, viszont 10-20 ezer is elegendő a szakember szerint ahhoz, hogy megbetegedést is okozzon. Ócsai szerint az utóbbi esetek szaporodtak el, ezt bizonyítja az is, hogy például a calici vírusos fertőzések száma ugrott meg jelentősen, ami széklettel terjed, vagyis a konyhai alkalmazottak nem megfelelő személyi higiéniájára utal a fertőzés. "Ennek nem most van a szezonja, hanem ősszel, télen, amikor sok ember össze van zárva, és mindenki náthás" - tette hozzá a közegészségügyi osztályvezető.