Vágólapra másolva!
Több mint duplájára duzzadt a Hernád vízszintje péntekre virradó éjjel, szombat hajnalban Hidasnémetinél tetőzött a folyó. Az áradás miatt egyre több utat kell lezárni, a víz 13 települést fenyeget, több százan dolgoznak a gátakon. Árhullám érkezik a Krasznán, és áradni fog a Bodrog és a Tisza is. Az összeadódó árhullámok miatt a jövő héten Tiszaújváros alatt jelentős árvíz lehet a Tiszán.
Vágólapra másolva!

Szombat hajnalban 415 centiméterrel tetőzött a Hernád a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hidasnémetinél, majd délután lassan, de apadni kezdett a folyó. Az alsóbb szakaszon azonban a víz folyamatos emelkedésére számítanak a szakemberek, akik valószínűsítik, hogy a vízszint nem éri el az eddigi legmagasabb szinten, amelyet a 2006-os árvíz idején mértek.

A Hernád teljes magyarországi szakaszán harmadfokú az árvízvédelmi készültség, az árvízzel fenyegetett települések mindegyikén védekeznek, összesen háromszáz kilométer hosszan. Ócsanálosnál - ahol a Vadász-patak ömlik a Hernádba - homokzsákokkal erősítik a töltést a település védelmében, mert itt a folyó visszaduzzasztja a patakot.

Méránál szintén magasítják a gátat, a vízfolyás mentén minden védművet kiépítenek, ahol veszélyes lehet az ár. A gesztelyi térségben a tetőzést vasárnapra várják, körülbelül 420 centiméterrel. Közben újabb utat kellett lezárni az áradás miatt, szombatra virradóra ugyanis a Hernádszentandrás és Pere közötti szakaszt is elöntötte a víz.

Péntek este Miskolcon ülésezett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság, a megbeszélésen a Hernád áradása miatt szükséges intézkedéseket, feladatokat egyeztették. A Hernád mentén eddig 540 ember dolgozott az önkormányzati árvízvédelemben és 310 a vízügyi igazgatóság állami védvonalain. Az előzetes adatok alapján 415 centiméterre tehető a folyó tetőzése Hidasnémetinél, ez az árhullám várhatóan három napon belül levonul.

A szlovákiai Hernádzsadánynál péntek délelőtt 452 centiméteres vízállást mértek, ami jelentősen meghaladja a harmadfokú készültség elrendelését jelentő 350 centiméteres szintet. A határ magyar oldalán, Hidasnémetinél egy éjszaka alatt több mint duplájára emelkedett a vízszint, délben 380 centimétert mértek, harmadfokú készültség van érvényben.

Volt olyan időszak éjszaka, amikor két óra alatt 70 centimétert emelkedett a vízszint - mondta az [origo]-nak Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVIZIG) szóvivője. A megáradt folyó 13, ártéren fekvő települést fenyeget, ezek közül kilenc körül van körtöltés, négy körül homokzsákokból kell ideiglenes védőműveket építeni. Ócsanálos és Gesztely közt a parti töltést is meg kell magasítani. Az ÉKÖVIZIG 100 ezer zsákot és ötezer köbméter homokot készített elő, az önkormányzatok embereivel együtt 300-an dolgoznak a védekezésben.

Az áradó folyó péntek délben elöntötte a Novajidrány és Vizsoly közötti út egy szakaszát, ezért az utat lezárták a forgalom elől - tájékoztatta a Magyar Közút Kht. regionális főmérnöksége az MTI-t. A szakemberek valószínűsítik, hogy a következő órákban, napokban további útlezárások várhatók a megyében. Az Ináncs-Hernádszentandrás-Pere, a Halmaj-Kiskinizs-Hernádkércs, a Sajólád-Bőcs, a Köröm-Girincs és a Sajóörös-Kesznyéten közötti utak egy-egy szakasza válhat járhatatlanná.

Jelentős mennyiségű eső esett a Bodrog vízgyűjtőterületén, ezért a hétvégén, a jövő hét elején várhatóan elsőfokú készültséget kell elrendelni, az árhullám egy-két nap alatt éri el Tokajt. A jövő héten a Hernád vize árhullámot okozhat a Sajó alsó folyásán is, itt szintén elöntheti a víz a part menti települések alacsonyabban fekvő részeit.

Forrás: [origo]

Az Erdélyi-középhegységben eredő Kraszna vízállása a romániai Alsószopornál (Supuru de Jos) meghaladta a valaha mért legnagyobb szintet. A magyarországi szakaszon jelenleg is árad, de péntek hajnalban még nem érte el az elsőfokú készültség szintjét. Mivel Ukrajnában, a Tisza vízgyűjtő területén is komoly esőzések voltak, a jövő hét végére az összeadódó árhullámok miatt várhatóan másodfokú készültséget kell elrendelni a Tiszán, a Tiszaújváros alatti szakaszon.

Áradnak a folyók Nyugat-Magyarországon is. Szombat reggel hat órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el a Lajta magyarországi szakaszán - mondta az MTI-nek Baross Károly, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság helyettes vezetője. A tetőzést vasárnap éjjelre várják, 210-220 centiméterrel, Mosonmagyaróvár térségében. A Répce-árapasztó bal és jobb partján is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Répcelak térségében.

Ukrajnában halálos áldozata is van az esőzéseknek: összedőlt házának romjai közt lelte halálát egy férfi péntekre virradóra. Négy nyugat-ukrajnai megyében okoztak áradásokat az utóbbi napok özönvízszerű esőzései, a víz lakóházakat öntött el, hidakat és utakat rongált meg. A Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának jelentése szerint a legsúlyosabb helyzet Ivano-Frankivszk megyében alakult ki, ahol a Prut és a Dnyeszter mellékfolyóinak áradása következtében 863 lakóház és 980 gazdasági épület került víz alá, 300 embert pedig ki kellett telepíteni.

A hét első felében Kelet-Szlovákiára zúdult esőzés péntekre virradóra folytatódott. Az időjárás ott két emberéletet követelt. Az árvízveszély egyelőre elhárult, de legalábbis mérséklődött.