Szigorítana az ombudsman az egyidejű tüntetéseknél

Vágólapra másolva!
Külön szabályokat kell alkotni az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint az olyan esetekre, amikor azonos helyszínre, útvonalra, illetve időpontra demonstrációt és ellendemonstrációt is bejelentenek. Szabó Máté a júliusi melegfelvonulásról készített jelentésében javasolta, hogy a jövőben világos kereteket szabjanak az ilyen versengő gyülekezésekre. Az ombudsman rendőrség munkáját megfelelőnek, a rendbontókat pedig a korábbinál erőszakosabbnak találta.
Vágólapra másolva!

Kedden tette közzé honlapján az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a július 5-i melegfelvonulás eseményeiről készült jelentését. Szabó Máté ombudsman szerint a rendőrség teljes körűen eleget tett kötelezettségének a rendezvény biztosításában. Hozzátette ugyanakkor, hogy visszásságokat okoz az, hogy a gyülekezési törvény nem ad egyértelmű választ arra: élvezhet-e előnyt egy gyülekezés egy később, ugyanarra a helyszínre és időpontra bejelentett másikkal szemben.

Mivel a jogszabályok nem szabják meg világosan a kereteket, a biztos szerint a rendőrség nem tud mit kezdeni a kérdéssel, hogy mi legyen az úgynevezett versengő gyülekezésekkel, vagyis az azonos helyszínre, útvonalra és azonos időpontra bejelentett demonstrációkkal és ellendemonstrációkkal.

Ezért Szabó Máté azt javasolja az országgyűlésnek, hogy a jelentését alapul véve - a gyülekezési törvény kiegészítésével - alkossa meg a versengő gyülekezésekre vonatkozó szabályokat. A biztos emellett célszerűnek tartaná, ha meghatároznák azt is, melyik az a legkorábbi időpont, amikor be lehet jelenteni egy rendezvényt.

Július 5-én a rendőrség az egyes demonstrációkat kordonnal és rendőri erőkkel megfelelően elkülönítette, az ombudsman szerint ugyanakkor "biztonsági szempontból legfeljebb az jelenthetett volna megoldást, ha a rendőri erők a keresztutcákat az első párhuzamos utcák - dobástávolságon kívül eső - torkolatáig teljesen lezárják". Viszont a rendezvények előtti egyeztetéseken a felvonulás szervezői találták úgy, hogy ez magának a menetnek a célját hiúsítaná meg.

Az ombudsman már a tojásdobálókat felmentő bírósági ítélet után azt mondta, hogy a felvonulók tömeges megdobálása nem tartozhat a véleményszabadság védett körébe, ezt az álláspontját a jelentésben is megismételte. Joga van ellenvéleménye kifejezésére annak, aki nem ért egyet valamely rendezvény céljaival, viszont - mint az ombudsman fogalmaz - a vélemény áll védelem alatt, nem pedig az azt kifejező tojásdobás.

Más minőséget jelent preparált - vagyis ételfestékkel, irritáló anyaggal, trágyával töltött tojások, kővek, és Molotov-koktélok dobálása, ezek semmilyen körülmények között nem részesülhetnek alkotmányos védelemben - olvasható a jelentésben. Az országgyűlési biztos szerint a rendzavarók kirívóan erőszakos magatartása, fellépésük mind mennyiségileg, mind minőségileg új szintet jelent, amire választ kell találnia a törvényhozásnak.