74-en betegedtek meg egy gyerektáborban

Vágólapra másolva!
Hányással, hasmenéssel és hőemelkedéssel járó fertőzést kaptak egy nap leforgása alatt 74-en a fonyódligeti gyerektáborban. Nyolc gyereket kórházba is kellett szállítani. A helyszínen tartózkodó tiszti főorvos nem étel okozta, hanem vírusfertőzésre gyanakszik. A tünetek okát jelenleg vizsgálják.
Vágólapra másolva!

74-en fordultak orvoshoz a fonyódligeti gyermektáborban tartózkodók közül az elmúlt 24 órában többségében enyhe, gyors lefolyású fertőzés miatt. Nyolc gyereket és egy felnőttet a kiszáradás veszélye miatt kedd hajnalban a kaposvári kórházba szállítottak - közölte a táborban vizsgálatot végző marcali kistérségi tiszti főorvos, Scheffer Károly.

A táborban jelenleg az 50 fős személyzettel együtt 625-en tartózkodnak, közülük 64 gyermek, 7 kísérőtanár és 3 konyhai dolgozó betegedett meg. A tünetek: gyakori hányás, esetenként hasmenés és hőemelkedés.

Az első betegek hétfőn, ebéd után jelentkeztek a tábor orvosánál, azóta folyamatosan vannak újabbak, s feltehetően ezután is lesznek olyanok, akik megfertőződnek - mondta a helyszínen tartózkodó tiszti főorvos, aki hozzátette: a tábor orvosával közösen kezelni tudják a helyzetet.

Elsősorban nem bakteriális, hanem vírusfertőzésre, nevezetesen felső légúti megbetegedésre gyanakodnak. Ételmintát is vettek, de a rendelkezésre álló ismeretek alapján nem valószínűsítik, hogy étel okozta fertőzésről lenne szó.

A betegeket elkülönítették, őket folyamatos viszik el a szülők, vagy a tábor két kisbuszával szállítják őket haza. A konyhát és a szociális helyiségeket, továbbá a táborhelyet már kedd reggel, a tisztiorvosi szolgálat szakembereinek kiérkezése előtt fertőtlenítették.

Papp Erzsébet, a Kaposi Mór Oktató Kórház infektológiai osztályának főorvosa arról tájékoztatott: a tünetek okát vizsgálják, 48 óra múlva lesz eredmény. A kérdésre, hogy mire gyanakodnak, azt mondta: nem kíván jóslásokba bocsátkozni, meg kell várni a laboreredményeket