Sorvezetőt küldött a Fidesz Mikola miatt

Vágólapra másolva!
Félreértésre adhatnak okot Mikola István kórházprivatizációval kapcsolatos kijelentései - mondta kedden a Fidesz alelnöke. Varga Mihály szerint Mikolát nem fenyegeti a kizárás veszélye, mivel csak a Fidesz álláspontjától eltérően nyilatkozott. Varga szerint elképzelhető viszont, hogy Mikola mondatai miatt zavar alakult ki a fejekben, ezért a Fidesz újra elküldte vidéki vezetőinek a kórházprivatizációval kapcsolatos tavalyi állásfoglalását.
Vágólapra másolva!

"A közvélemény előtt ők tűnnek fekete báránynak, miközben a többiek nem is látszanak" - mondta a Hospinvestről Mikola István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, amikor július elején Kökény Mihály MSZP-s politikus társaságában látogatást tett a cég által működtetett kiskunhalasi kórházban. Mikola kijelentése azért váltott ki figyelmet, mert a Fidesz egyébként támadja a Hospinvest szerepvállalását az egészségügyben. A Magyar Nemzet szombaton számolt be arról, hogy Mikola nyilatkozatán több fideszes politikus is felháborodott.

Az ügy szóba került a Fidesz keddi elnökségi ülésén is. Az ezt követő sajtótájékoztatón Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt mondta: Mikola kijelentései félreértésre adhatnak okot. Varga többször megkerülte azt a kérdést, hogy Mikola számíthat-e retorzióra, majd az [origo] kérdésére azt felelte: az elnökség Mikola személyével nem foglalkozott, a kijelentése okozta helyzettel viszont igen.

Ennek részeként Orbán Viktor pártelnök kedden levélben biztosította támogatásáról Eger fideszes polgármesterét, mivel korábban többször tiltakozott az ellen, hogy a szocialista többségű Heves megyei közgyűlés márciusban a Hospinvestnek adta át a kórház működését. "A Fidesz a kezdetektől fogva elutasítja azt a kormányzati szándékot, amely tág teret akar nyitni az egészségügyben a profithajhászásnak és a nyakló nélküli privatizációnak" - fogalmazott levelében Orbán.

Varga szerint elképzelhető, hogy Mikola kijelentései miatt zavar alakult ki a fejekben azzal kapcsolatban, hogy mit gondol párt a kórházprivatizációról. Ezért a Fidesz választókerületi elnökeinek újra elküldték a párt választmányának tavaly szeptemberi határozatát, amely azt írta elő: "Az önkormányzatok utasítsák el a bújtatott privatizáció formáit, beleértve a kórház működtetésének kiszervezését is."

A múlt héten erre hivatkozva zárták ki a Fideszből Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét és Magyar Istvánt, az egri pártszervezet elnökét. A Csáki vezette jobboldali többségű önkormányzat ugyanis pályázat alapján magánkézbe adta a hevesi rendelőintézet működtetését. A pályázat nyertese pedig az Agria Ügyelet Kft. volt, amelynek egyik tulajdonosa Magyar István. A kizárt politikusok fellebbeztek a döntés ellen. Varga Mihály szerint Mikola cselekedete azért esett más elbírás alá, mert az említett politikusok a Fidesz álláspontjával ellentétes döntést hoztak, míg a volt egészségügyi miniszter csak beszélt róla.

Nem a hevesi rendelőintézet volt azonban az első eset, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat egy magáncégnek adta át a helyi egészségügyi intézet működtetését. A körmendi, a tapolcai és a mezőtúri kórházat jelenleg is magáncég, a Hospinvestből kivált Medisyst Kft. működteti. Mindhárom település képviselő-testületében a Fidesznek van többsége. Németh Attila, a cég vezetője - aki korábban a Vas megyei közgyűlés egészségügyi bizottságát, valamint a Nyugat-Dunántúli Regionális Egészségügyi Tanácsot irányította fideszes delegáltként - az [origo]-nak azt mondta: a kiírt pályázat, nem pedig a párttöbbség alapján döntenek arról, melyik településsel szerződnek.

Pesti Imre, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes tagja az [origo]-nak azt mondta, az említett önkormányzatok még az előtt szerződtek a Medisysttel, hogy megszületett volna a Fidesz ezzel kapcsolatos határozata. Pesti közölte: bár a működtetés magánkézbe adását a Fidesz nem nézi jó szemmel, helyi szinten a helyzetet mérlegelve más döntések is születhetnek. A politikus a Hospinvestre utalva azt azonban rossz döntésnek nevezte, ha egy önkormányzat olyan céggel szerződik, amelyet elmarasztalt az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Döntőbizottság is. Előbbi a kiskunhalasi kórház kapcsán fogalmazott meg kritikákat, utóbbi a gyöngyösi kórház átvételénél hiányolta a közbeszerzési eljárást.